fbpx

Védekezzen gyógynövényekkel 3 őszi betegség ellen!

Egy nagy csokor friss citromfű és a belőle készült citromfűtea üveg teáskannában.

Ősz kezdetén a fák magukra öltik színes ruházatukat, majd komótosan, lomhán mezítelenre vetkőznek, hogy a téli hidegben dideregve álldogáljanak a hideg fagyban és némán tűrjék, ahogy a kegyetlen szélvihar őrülten rázza csupasz ágaikat. Hasonlóan érzünk mi is, emberek, amikor beköszönt az ősz. Először csak egyre több ruházatra van szükségünk, hogy átvészeljük a hideg nappalokat, de még éjszakára is előkerülnek a meleg pehelypaplanok, vesevédők, kötött zoknik és társaik. A korai sötétedéssel és erős lehűléssel az emberek lelkének egy rejtett fiókjába vándorol a jókedv, a vidámság, az öröm, az optimizmus és a fesztelenség. Ezek helyére a sötétebb érzelmek, gondolatok és a búskomorság siklanak, melyek lehetetlenné teszik, hogy észrevegyük az ősz szépségeit. Mintha ez nem lenne elég, a gyászos hangulat mellett még a testi betegségek is megjelennek, hogy az egyébként is katasztrofális lelkiállapotot még némi testi fájdalommal is meg legyen fűszerezve. Természetesen az őszi hónapokban egyes embereknél „csak” a letargikus kedélyállapot kerül előtérbe, másoknál a testi fájdalmak jelentenek problémát, megint másoknál a kettő egyszerre keseríti meg a mindennapjaikat.

A testi megbetegedéseket elsősorban az immunrendszer legyengülése okozza. A legjobb, ha ezt nem várjuk meg, hanem elvégzünk egy őszi tisztítókúrát, így a szervezetből távoznak a felgyülemlett méreganyagok, így a bevitt tápanyagok, ásványi anyagok és vitaminok is jobban tudnak majd hasznosulni. Az immunrendszer így sokkal hatékonyabban képes az őszi betegségekkel megbirkózni és könnyen új erőre kapni egyes gyógynövényektől. A homoktövis például a szervezet ellenálló képességet fokozza, mivel kiemelkedő C-vitamin-tartalommal bír. A kerti körömvirág nagyon jó antioxidáns, sejtvédő, antimikrobális és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. A ginszeng a különféle megbetegedésekkel szemben nyújt segítséget, a kasvirág pedig erősíti a szervezet védekezőképességét és hatékonyan képes a különféle kórokozókkal szemben is felvenni a harcot. A kasvirágból készíthet tinktúrát, amelyből naponta legalább három alkalommal 10-15 cseppet szükséges elfogyasztani.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ősszel a gyomor- és bélproblémák is felerősödnek, különösen a puffadás, a hasi görcsök és a székelési problémák kerülhetnek előtérbe. Ennek okai lehetnek, hogy ezekben a hónapokban több nehéz és fűszeres ételt fogyasztunk, több stressz ér bennünket, és a testmozgás helyett szívesebben élvezzük a szabadidőnket a meleg szobában, a sport helyett a passzív pihenést részesítve előnyben. Amennyiben az immunrendszert sikerült megerősíteni, akkor előbb-utóbb a bélflóra egyensúlya is helyreáll. A rendszeres rostfogyasztásról azonban ekkor sem szabad elfeledkezni. Fogyasszon rendszeresen zabpelyhet, lenmagot és útifűmaghéjat, hogy a székelés többé ne jelentsen gondot. A lenmagból készítsen teát, míg a zabpelyhet és az útifűmaghéjat belekeverheti joghurtba, kefirbe is.

Az ősz beköszöntével sokan panaszkodnak levertségre, kedvetlenségre, fáradékonyságra. Ennek túlnyomórészt a kevés napsütés, illetve a borongós és esős időjárás az oka. Szervezetünket azonban nagyon megviseli a hónapokig tartó lehangolt, szomorkás és stresszes hangulat. Szerencsére azonban erre is nyújt a természet megoldást. Fogyasszon citromfűteát, amely hatékonyan képes csökkenteni a bennünk tomboló feszültséget, de csillapítja a fejfájást, a nyugtalanságot is, és hatásos álmatlanság, alvászavar esetén is. A citromfűből készített fürdő szintén megnyugtatja az idegeket és oldja a depressziót. Az orbáncfű javítja a hangulatot, enyhíti a közepes fokú, szorongásos depressziót, de szintén jó feszültség csillapítására és álmatlanságra is. Ehhez azonban legalább két héten keresztül mindennap fogyasztani szükséges. Búskomorság ellen a két gyógynövényt egyszerre is lehet alkalmazni. Amikor teát szeretne készíteni, akkor 2 dl vízzel forrázzon le a citromfűből és az orbáncfűből is egy-egy teáskanállal. Ennek a két gyógynövények a kombinációja erősíti az idegeket, és a depressziós tüneteket is enyhíti.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.