Üveg pohárban zöld tea, mellette szárított és friss tealevelek.

Egy amerikai tanulmányból kiderült, hogy a koffeinmentes zöld tea rendszeres fogyasztása futással kombinálva a testsúlyt majdnem 30%-kal csökkenti. Sőt a hasi zsír 36,6%-kal redukálódott. Ez a hatásmechanizmus teljesen független volt az egyéb táplálkozástól. A kutatók megállapították, hogy a zöld tea a futással kombinálva megváltoztatja az energia-anyagcserét, és csökkenti az újabb zsírsejtek képződését.

A hasi zsír különösen egészségtelen

A túlsúly népbetegséggé vált. A nyugati ipari társadalmakban az emberek egyre kövérebbek, és a kóros elhízás egyre gyakoribb. Nem mindegy az sem, hol vannak a zsírpárnák. Általánosságban körte és alma alakot különböztetjük meg. A körte típusnál a comb, fenék és csípő erősebb, a felsőtest viszont keskeny. Az alma alakúaknak elsősorban a hasán van zsírréteg – és ez egyáltalán nem jó.

Zöld tea hasi zsír ellen

A hasi zsír nemcsak az étvágyat növeli, hanem a koleszterinszintet is. Ezen felül számos hormont termel, amelyeket összefüggésbe hoztak a cukorbetegség és a szív-érrendszeri betegségek növekvő rizikójával. Asztmához is vezethet, sőt a demencia valószínűsége is emelkedik a növekvő hassal. Dr. Sudathip Sae-tan és a Pennsylvania Állami Egyetem munkatársai elhatározták, hogy felkutatják a módját, hogyan lehetne a hasi zsírt visszaszorítani. 16 héten át végeztek kísérleteket olyan egerekkel, melyeket zsírosan tápláltak. Az egerek egy része koffeinmentes zöldtea-kivonatot kapott, egy másik része futóedzéseket végzett, egy további csoporton e két módszer kombinációját tesztelték, a negyedik csoport pedig csak kalóriadús táplálékot kapott.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Álomcsapat: zöld tea és sport

A tudósok megállapították, hogy azok az egerek növesztettek legkevesebb hasi zsírt, melyek a koffeinmentes zöldtea-kivonatot kapták és rendszeresen sportoltak. Jóllehet a zöldtea-kivonatnak és a mozgásnak egyenként is pozitív hatásuk volt a hasi zsírra, együtt lényegesen hatékonyabbnak bizonyultak: az egerek 27%-kal lettek könnyebbek, és 36,6%-kal kevesebb hasi zsírjuk volt, mint a kontrollcsoportnak. Ezen kívül vércukorszintjük 17%-kal csökkent, miközben energia-anyagcseréjük élénkült. A kutatók feltételezése szerint a zöldtea és a sport kombinációja aktivál bizonyos génösszetevőket és enzimeket, amelyek elősegítik a hasi zsír lebontását.

A zöld tea nem csak hasi zsír ellen segít

A japánok szinte minden nap zöld teát isznak, és időskorukig karcsúak. Véletlen? Bizonyára nem. A zöld tea serkenti az anyagcserét, így nyugalmi állapotban is több kalória égetődik el, és csökkenti a vércukorszintet is. Ezen felül a zöld tea számos nagyon hatékony antioxidánst tartalmaz, amelyek ártalmatlanná teszik a szabad gyököket. Antioxidatív hatásával a zöld tea többek között a daganatos betegségeket előzi meg, de az Alzheimer-kórt és más demenciás betegségeket is megakadályozhat vagy késleltethet.

Ehhez a cikkhez 7 hozzászólás

 1. Kisss-Jakab István

  Zöld teát ihat e az aki vérhígítót szed rendszeresen?

  • Novák József

   Több éve fogyasszuk a zöld teát természetesebb zsírégetőt és súlymegtartót elképzelni sem tudunk persze mindezek mellet sokat mozgunk Novák család

 2. Zellerné Anikó

  Én már legalább 10 éve zöld teát iszom, reggel 1 bögrével. Inzulinos cukorbeteg vagyok. A sport szinte mindennap bic iklizek fél órát gyors tempóban. Lehet, hogy a zöld tea minőségével van a probléma. A bolti forgalomban lévő pickwick minőséget szoktam vásárolni. Az étkezésem pedig igazítom a cukorbetegségemhez. Az eredmény nem olyan mint ami elvárható lenne. Van-e hatásossabb tea, mint amit a boltban kapni lehet? Üdvözlettel Anikó

 3. Molnár Zsoltné

  Mivel lehet ízesíteni a teát ,. vagy csak natúr lehet használni?

 4. Novák József

  Naponta fogasszuk azöld teát természetessen eleget mozgunk is így látványossan mutatkozik a tökéletes testsúly és közérzet nektek is ajánljuk Novák család

 5. Szücs Miklósné

  Zöld teát ihat-e az, aki rendszeresen vérhigítót szed? (Xareltó)

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*