fbpx

4 stresszűző gyógynövény

Fehér és lila szirmú golgotavirág.

Stressz mindig is jelen lesz az életünkben, de nem mindegy, milyen megküzdési stratégiával rendelkezünk, hiszen ettől függ, mennyire tudunk megbirkózni vele. A stressz levezetésére számos módszer ismert, segíthet a relaxáció, a meditáció vagy különféle hobbi és kreatív tevékenység. De az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, illetve a szeretteinkkel együtt töltött tartalmas idő is sokat segíthet, hogy lelazuljunk és feltöltődjünk.

A gyógynövények erejében is bízhatunk, hiszen az adaptogén gyógynövények például a mellékvesék támogatásával sokat segíthetnek nekünk, hogy megfelelően kezelhessük a stresszt. Amennyiben szeretnék napi szinten természetes eszközökkel oldani a felgyűlt feszültséget, érdemes kipróbálni a következő négy gyógynövényt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kamillát (Matricaria chamomilla) mindenki ismeri, mint tudjuk ez a gyógynövény eredményesen csökkenti a gyulladást, de emellett még nyugalmat is csempészhet az életünkbe, hiszen nagyon hatásos lehet a stressz ellen is. Ha álmatlanságban szenvedünk, lefekvés előtt kortyolgassunk el egy csésze kamillateát. Biztosak lehetünk benne, hogy így gyorsabban jön álom a szemünkre.

Az aranygyökér (Rhodiola rosea), vagy más néven rózsagyökér az egyik legjobb gyógynövény a stressz csökkentésére, sőt segítséget nyújt a szervezetnek a stresszhez való alkalmazkodásban is. Mindezek mellett a hangulatot is fokozza és a fáradtságot is enyhíti, sőt még az energiaszint emeléséhez is hozzájárul, így plusz segítséget adhat a hétköznapokra.

A golgotavirágot (Passiflora) szenvedélyvirágnak is szokták nevezni. Ez a gyógynövény nyugalmat hozhat a mindennapjainkba, ugyanis fokozza az agyban a GABA-szintet, ami azért lényeges, mert ennek köszönhetően sokkal jobb lesz a hangulatunk, s egyben a szorongás is csökkenhet.

Az egyik legjobb stresszcsökkentő gyógynövény az ázsiai ginszeng (Panax ginseng). Ez a gyógynövény adaptogén hatásának köszönhetően nemcsak a stressz szintjét csökkenti eredményesen, de fokozza a hangulatot, sőt az immunrendszer fellendítésében is aktívan részt vesz.

A ginszeng emellett hatással van még a hormonális rendszerünk szabályozásában is, sőt a gyulladással szemben is hatékonyan lép fel. Mivel hozzájárul a stressz oldásához, egyúttal a szorongást is csökkenti, sőt akár a depresszió kialakulásának az esélyét is mérsékelheti.

 

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük