Citrusok egészben és félbevágva: narancs, citrom, mandarin, lime.

Egy új vizsgálat szerint az antioxidánsok rendkívül hasznosak az egészséges tüdőműködés támogatásában és a COPD, vagyis a krónikus obstruktív tüdőbetegség megelőzésében. A krónikus obstruktív tüdőbetegség a progresszív tüdőbetegségek egyik csoportja. A leggyakoribb a tüdőtágulat, és a krónikus hörghurut.

A COPD tüdőbetegség olyan progresszív tünetekhez vezethet, mint a tartós köhögés és a légszomj. Ez a betegség legfőképpen a dohányosokat érinti. 10 COPD-s beteg közül 8 dohányzik, vagy hosszú évekig dohányzott a betegség megjelenése előtt.

Az antioxidánsok, különösen a C-vitamin, támogatják és védik a tüdőt. A kutatók megállapították, hogy azok, akik elegendő zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, egészségesebb tüdővel rendelkeznek, mint azok, akik nem részesítik előnyben ezeket a táplálékokat. A zöldségek és a gyümölcsök magas antioxidáns-tartalmukról ismeretesek, így fogyasztásuk potenciális hatékony stratégiát jelent a tüdőben a COPD felbukkanásának kockázatának csökkentése érdekében.

A COPD nagyobb veszélyt jelent azokra a személyekre, akik rendszeresen dohányoznak. Kutatók szerint ez a betegség összefügg az alacsonyabb háztartási jövedelemmel, az alacsonyabb iskolázottsági szinttel és az alacsonyabb BMI-vel (testtömegindex) is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Egy kutatás során bebizonyosodott, hogy azok a COPD-ben szenvedő betegek, akik antioxidánsban gazdag étrendet követtek, javulást mutattak a tüdő egészségében. A C- és E-vitamin különösen hasznosnak bizonyult a betegséggel szemben.

A COPD-re nincs speciális táplálkozás, de az egészséges táplálkozás fontos az általános egészség fenntartásához. Mindannyian tudjuk, hogy milyen előnyökkel jár a gyümölcsök és a zöldségek fogyasztása, különösen az antioxidáns-tartalmúak rendszeres fogyasztása. A zöld leveles zöldségek, a keresztesvirágú zöldségek, mint a brokkoli, intelligens választás lehet.

A gyümölcsök – például az áfonya, az eper, az alma vagy az avokádó – egészséges antioxidánsokat és más, életmentő tápanyagokat kínálnak.

Az egészséges táplálkozás mellett fontos a hidratáció is, hiszen ez segítséget nyújt a nyálkahártyák megtisztításában. Ha szívproblémái vannak, akkor mindenképpen egyeztessen kezelőorvosával, hogy naponta mennyi folyadékot fogyaszthat.

Bánjon csínján a sóval, ami vizet von el a szervezetből és ez megnehezíti a légzést. Tartson fenn egy ideális súlyt. Ha el van hízva, fogyjon le. A súlytöbblet többletmunkát ró a tüdőre és a szívre is. Az alultápláltság szintén nem jó, hiszen így még az alapvető szervek „karbantartása” is megnehezülhet.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*