fbpx

A C-vitamin javítja az érfunkciókat

A C-vitamin-források élén egy különleges gyümölcs, az acerola cseresznye áll.

44 klinikai vizsgálat metaanalízise során kiderült, hogy napi több mint 500 mg C-vitamin bevitele szignifikánsan képes javítani a szív- és érrendszeri betegek ereinek funkcióit. A tudósok megállapították, hogy ezeknél a pácienseknél napi legalább 500 mg C-vitamin fogyasztásával drasztikusan csökkent az érelmeszesedés, a cukorbetegség és a szívelégtelenség kockázata.

A C-vitamin javítja az endoteliális funkciót

Ereink belülről az úgynevezett endotéllel vannak kibélelve. Ez a vékony sejtréteg kontrollálja többek között a tápanyagok és az oxigén felvételét a vérből a környező szövetekbe. Bár az endotél csak egyetlen sejtrétegből áll, kiterítve az emberi szervezetben található összes endotél mégis 6 teniszpályányi területet foglalna el. Ennek megfelelően az endotél jelentősége is nagy. Például fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában. Az endotélsejtek nitrogén-monoxidot termelnek, és ez nemcsak a vérnyomást befolyásolja, hanem a véralvadást is.

Ha a szervezetben gyulladás van, az endotél az érintett helyen antitesteket köt meg a vérből, ezeket a szövet belsejébe vezeti a történés helyén, és ezzel a betegségek elleni védekezésben is közreműködik. Ennek következtében az endotélnek döntő hatása van az egészségünkre, elsősorban természetesen a szív- és érrendszer területén. Egy 2014 júliusában publikált brit metaanalízis szerint a nagy mennyiségű C-vitamin képes javítani az endotél funkcióit.

A szív- és érrendszeri betegeknek több C-vitaminra van szükségük

A metaanalízis megállapítása szerint a szív- és érrendszeri páciensek napi több mint 500 mg C-vitaminból profitálnak. Ez a mennyiség felére csökkenti a cukorbetegség és szívelégtelenség rizikóját, az érelmeszesedését pedig akár 16%-kal.

A C-vitamin nem csak a szívnek egészséges

A C-vitaminnak köztudottan más testi funkciókra is rendkívül pozitív hatása van. Így például erősíti az immunrendszert, segíti a zsír emésztését, és antioxidánsként ártalmatlanná teszi a szabad gyököket. A C-vitaminnak továbbá rákmegelőző hatást is tulajdonítanak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

C-vitamin a táplálékból

Számos gyümölcs- és zöldségféle gazdag C-vitaminban. Fontos azonban, hogy elegendő mennyiségben fogyasszuk ezeket – mégpedig naponta. A C-vitamin-források élén a camu camu gyümölcs mellett az acerola cseresznye áll. 100 gramm acerola akár 1700 mg C-vitamint is tartalmaz – 35-ször többet, mint a citrusfélék. A csipkebogyó és a homoktövis is elsőosztályú C-vitamin-források. Hosszú távon azonban a szív- és érrendszeri betegek fokozott C-vitamin-szükségletét csak kiegészítők formájában lehet fedezni. Erre ajánlható például az acerola por. Az erősen koncentrált porból már 5 grammnyi is tartalmazza a szükséges 500 mg C-vitamint. Amúgy szinte csak a gyümölcsök és zöldségek szolgálják a C-vitamin-ellátást. Bár egyes állati termékek szintén tartalmaznak C-vitamint, ez a mennyiség elhanyagolható, így nem járul hozzá a napi szükséglet fedezéséhez.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük