fbpx

A C-vitaminban gazdag szeder egészségügyi előnyei

Egy üvegtálka oldalra döntve, amelyből szeder gurul ki az asztalra.

Az egyik legjobb immunitásfokozó gyümölcs nem más, mint a bogyós gyümölcsök, különösen a szeder, amely antioxidáns C-vitaminban bővelkedik. A szeder egy sokoldalú bogyós gyümölcs, nem beszélve arról, hogy milyen sok tápanyagot tartalmaz. Nagy mennyiségben található benne a C-vitamin mellett A-vitamin, K-vitamin és B-vitaminok, illetve gazdag forrása a kalciumnak, a káliumnak, a magnéziumnak, a folátnak, a cinknek és a vasnak is. Ezeken kívül bővelkedik olyan antioxidánsokban mint az antociánok, illetve a rosttartalma is kiemelkedő.

A szedernek rengeteg egészségügyi előnye van. Többek között a szív egészségére hat pozitívan, hiszen olyan vitaminokat, ásványi anyagokat és fitokemikáliákat tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek a szív normális működéséhez. Gazdag antociántartalma is védőhatást jelent a szívbetegségekkel szemben.

A szeder egészségügyi előnyei közé tartozik az LDL-koleszterin oxidációjának közel 50 százalékos csökkenése. Ezen kívül a fekete szeder az erek gyulladását is jelentősen enyhíti.

A szeder kalciumban és K-vitaminban rendívül gazdag, éppen ezért a csontok megerősítésében is aktívan részt vesz, így nagyon hatékony a csontritkulás elleni küzdelemben. Ellagsavtartalma helyreállítja a csontok egészségét, hiszen gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A szederben található antioxidáns antociánok semlegesítik azokat a szabad gyököket, amelyek károsítják a szervezet sejtjeit, és ami voltaképpen rákos betegségek kialakulásához is vezethet.

A szedernek kiemelkedő a kálium- és magnéziumtartalma, amely ásványi anyagok a vércukorszintre gyakorolnak kedvező hatást. Élelmi rostokat is tartalmaz, amelyek lelassítják az emésztési időt, ami azt eredményezi, hogy nem emelkedik meg drasztikusan a vércukorszint, azaz nem alakul ki vércukorszint-ingadozás, ami pedig cukorbetegséghez is vezethet.

A szeder nagy mennyiségben tartalmaz rostokat, ami az emésztésre gyakorol kedvező hatást. A rostok az egészséges koleszterinszintet is segítenek fenntartani.

A szeder tápanyagai a vérkeringésre is pozitívan hatnak. Magas antioxidáns-tartalma csökkenti a bőrgyulladást és segíthet bennünket megóvni az olyan bőrbetegségektől, mint az ekcéma és a pikkelysömör.

  1. Szuhay Péter

    Érdemes körülnézni az erdőben, a nagyfeszültségű távvezetékek nyiladékain, mostanában érik a szeder vad változata, szörnyű szúrós bokrokon. Szerintem finomabb, mint a termesztett tüskétlen szeder.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük