fbpx

A cink mint egy létfontosságú tápanyag

3D-s illusztráció: felemelt kéz megállj parancsol a kórokozóknak.

A cink kiemelkedő szerepet játszik az egészségünk fenntartásában, számos testi folyamatban vesz részt. Szerepe van az enzimatikus reakciókban, az immunfunkciókban, a fehérjeszintézisben, a sebgyógyulásban, a növekedésben és a fejlődésben.

A cink mind az állati, mind a növényi eredetű táplálékokban megtalálható. A vas mellett a második olyan ásványi anyag, amely nagy mennyiségben van jelen a sejtekben. A cink a normál anyagcserét, az emésztést, az idegműködést és sok más folyamatot segít az emberi szervezetben. Ezen kívül a megfelelő immunműködést is biztosítani tudja. Ez az ásványi anyag a bőr egészségét is támogatja, de a DNS-szintézisben és a fehérjeszintézisben is aktívan részt vesz. A cinknek a sejtek növekedésében és azok osztódásában is nagy a szerepe.

A cinken is múlik nagyrészt, hogy mennyire erős az immunrendszerünk. Amennyiben nincs elegendő cink a szervezetben, úgy nem alakulnak ki a megfelelő immunválaszok. A cink serkenti az immunsejtek működését és csökkenti a szervezetben az oxidatívstressz-szintet is.

Cinkpótlásra az idősebb embereknek is nagy szükségük van, mivel ez az elem csökkenti a fertőzések kockázatait és elősegíti a megfelelő immunválasz kialakítását.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A cinket nemcsak mi magánemberek használjuk, hanem a kórházakban is előszeretettel alkalmazzák égési sérülések, fekélyek és egyéb bőrsérülések kezelésére.

A cink nagy szerepet játszik a kollagénszintézisben is, illetve mivel a gyulladásos válasz kialakításában is nagy a szerepe, így a gyorsabb gyógyulást is elősegíti. A cinkhiány lassítja a sebgyógyulást.

Ez az ásványi anyag jelentősen csökkenti az életkorral összefüggő betegségek kialakulásának a kockázatait. Melyek ezek a betegségek? Ilyen például a tüdőgyulladás, a különféle fertőzések és a makuladegeneráció.

A cink enyhíti a szervezetben az oxidatív stressz mértékét és javítja az immunválaszok kialakítását, mégpedig úgy, hogy fokozza a szervezetben a T-sejtek termelődését, amelyek nagy fokú védelmet jelentenek a szervezet számára a különféle fertőzésekkel szemben. A megfelelő cinkpótlás mintegy 70 százalékkal csökkenti a fertőzések kialakulásának a kockázatait idősebb emberek esetében.

  1. Vaszlik Andrásné

    Ha valaki multivitaminnal szed cinket/7mg van benne/szedjen e még cinket külön is?

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük