fbpx

A csontleves hatása a gyulladásos bélbetegségre

Egy asztalon egy fazékban csontleves, mellette tányérok.

Nem véletlen, hogy a csontlevesről ennyi jót írnak, valóban nagyon egészséges és jó szolgálatot tehet, ha az immunrendszer erősítésére van szükségünk. Nem véletlen, hiszen annyi értékes tápanyagot tartalmaz, hogy azok mind az egészségünket szolgálhatják. Lássuk is, hogy miért is fogyasszuk rendszeresen ezt a fantasztikus levest.

A csontleves tele van olyan kollagénnel, amely az emberi bőrben, porcokban és csontokban is megtalálható – ezek biztosítják a szilárdságukat. A kollagénben lévő aminosavak is segítenek ebben, leginkább a glicin és a glutamin.

A csontlevesben található zselatin egy olyan fehérje, amely az emésztőrendszerben a vízhez kötődik, így segítve nemcsak a jobb emésztést, hanem a normál székletürítést is. Ha valaki gyakran szenved székrekedéstől, fogyassza a csontlevest rendszeresen, mert csak hasznára válik. Mivel a zselatin tele van értékes aminosavakkal, így nagyon hasznos lehet azok számára is, akik gyulladásos bélbetegségben szenvednek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A vékonybélnek nemcsak a tápanyagok normál felszívódásában van nagy szerepe, hanem az immunrendszerünk egészséges működésében is. Manapság egyre több ember szenved az úgynevezett áteresztőbél-szindrómában. Ez azért probléma, mert nemcsak az emésztés nem lesz megfelelő, és nemcsak tápanyagok felszívódásával lehetnek gondok, hanem az immunrendszer is sokkal sérülékenyebb lesz, amely így kisebb hatékonysággal tud megbirkózni a különféle kórokozókkal és fertőzésekkel.

A csontlevesben található aminosavak nagyon hasznosak, különösen a glutaminnak jut nagy szerep, hiszen támogatja a bélgát működését. A glicin pótlása pedig fokozza a bél immunitását, illetve a jó bélbaktériumok elszaporodását.

A csontleves segít megnövelni a szervezetben a glicin és a prolin szintjét, melyek aktívan járulnak hozzá a kollagénképződéshez, ez pedig egyrészt fiatalosabb külsőt kölcsönöz nekünk, másrészt csökkenti a rácok megjelenését.

A kollagén még a fogyást is támogatja, különösen posztmenopauza szakaszába lépő nőknél. A kutatások azt mutatják, hogy elősegíti a zsírégetést és növeli az izomtömeget – ezek együttesen pedig fogyást eredményeznek.

A csontlevesben található glicin elősegíti a mély és pihentető alvást, talán ezért is annyira hasznos ez a leves, ha náthásak vagy influenzásak vagyunk.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Feleségem szokott csontlevest főzni, nagyon finom, persze sok zöldséggel. Milyen érdekes, hogy a legfontosabb összetevő, a sertés velőcsont nagyon olcsó, sőt néha ingyen adják. Lassan elfelejtem néhai és általam nagyon tisztelt Schirilla György szólását, aki szerint a húsleves (vagy a csontleves) hullatea…

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük