Üvegből készült gerincoszlop, amely középen szilánkosra tört.

A csontritkulást más szóval oszteoporózisnak nevezzük. Kialakulásában nagy szerepe van a kalciumhiánynak, azonban annak pótlása még korántsem oldja fel vagy javítja nagymértékben ezt a betegséget – állítják ezt egyes hozzáértők. Éppen ezért, mint minden betegségnél, itt is a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt. Az antioxidánsok, pontosabban azok hiánya is oka lehet a csontritkulás kialakulásának.

Amennyiben nem fogyasztunk elegendő antioxidánsban gazdag táplálékot, úgy oxidatív stressz alakul ki, amely egy csontbontó folyamatot indíthat el az emberi szervezetben. Egyes szakértők az elégett fához hasonlítják a csontritkulást. Állításuk szerint, ha egy fa elégett, akkor már semmi esély sincs arra, hogy visszaállítsuk annak szerkezetét. Ezek a hozzáértők meg vannak róla győződve, hogy a csontnak sem lehet az eredeti szerkezetét visszaállítani. Valamennyit lehet a beteg állapotán javítani, de ezeknek az embereknek teljesen egészséges már nem lesz a csontozata. Hogyan lehet akkor ezeken a betegeknek segíteni? Először is a megnövekedett oxidatív stressz okait kell megszüntetni vagy csökkenteni, növelni kell az antioxidáns bevitelét és a hormonokat is egyensúlyba kell hozni. A betegeknek többek között C-vitaminra lehet szükségük, hiszen ez a vitamin egy kitűnő antioxidáns, amely harcolni képes az oxidatív stresszel szemben.

A kalciumpótlás javíthatja a csontsűrűséget, viszont nem olyan biztos, hogy a csonttörések esélyét lecsökkenti, márpedig a csontritkulásban szenvedő betegek egyik legnagyobb gondja, hogy a betegségük következtében gyakran szenvednek csonttörést. A kalciummal ellentétben a C-vitaminról sikerült bebizonyítani egyes kutatóknak, hogy segít megnövelni a csontsűrűséget és ezzel csökkenteni képes a csonttörések kockázatait. Ezzel sikerült alátámasztani, hogy a C-vitamin elengedhetetlen a csontban lévő kollagén létrejöttéhez, a nem kollagén csontmátrix fehérjék kialakulásához, a csontok őssejtjeinek differenciálódásához és szabályozásához.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Tehát ezek a kutatók úgy vélik, hogy az osteoporosis kialakulásának megelőzéséhez elengedhetetlen az oxidatív stressz minimalizálása. Természetesen primer kiegészítőket is javasolnak a szakemberek, és nem csak kalciumot, mint ahogyan azt sokan eddig is hitték. A csontritkulás megelőzésére és a kezelés során csontjainknak nagy szüksége van rendszeres C-vitamin-bevitelre, lizinre és prolinra, D3- és K2-vitaminra. A csontok egészségének megőrzését a magnézium-glicinát, az omega-3 zsírsavak, a tokoferol, a B-vitamin-komplex és a béta-karotin is biztosítani tudja.

Ha csontritkulásban szenved vagy szeretné ezt a betegséget megelőzni, mindenképpen egyeztessen kezelőorvosával, hogy milyen vitamin- és ásványianyag-pótlásra van szüksége. Az orvos kikérdezi a táplálkozási szokásairól, és ha úgy ítéli meg, hogy nem fogyaszt elegendő vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálékot, akkor javasolhatja, hogy szedjen különféle kiegészítő készítményeket.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

  1. Toldiné Aranka

    A megjelenő cikk nem írt a jelenlegi Aclasta inf. gyakorlatról. A C vitamin túlzó bevitele ,pedig kiürül úgy tudom. Mi az a mennyiség , normál táplálkozás mellett, c vitaminból, amit be kell vinni?
    A másik kérdésem a DEXA értéke lenne, tapasztaltam hogy orvosok nem egyformán ítélik meg a DEXA eredményeket, ami papiron súlyos értéknek 3.2 nek minősül, azt a gyakorlatban bagatelnek minősitik. Hol a határ valóban?
    Köszönettel: Aranka

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*