fbpx

A cukorbetegség vagy a szívbetegség réme fenyegeti? Gyalogoljon!

Gyalogló nő lábát látjuk edzőcipőben.

A világon a három leggyakoribb betegség a cukorbetegség, a szívbetegség és a daganatos megbetegedés. A betegségek lehetnek genetikai eredetűek, környezeti hatások és a szenvedélybetegségek miatt is kialakulhatnak, de az esetek nagy százalékában a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás és a túlsúly számlájára írhatók ezek a betegségek. Éppen ezért nagyon fontos a megelőzés, vagyis lényeges, hogy egészségesen táplálkozzunk, rendszeres mozogjunk, illetve a számunkra ideális testsúlyunkat megőrizzük. Egy kutatás arra világított rá, hogy a gyaloglás egy nagyon hasznos testedzési forma, már ami az egészségünket illeti. Már napi harminc perc gyaloglás is meghosszabbíthatja az életünket, mégpedig három évvel élhetünk tovább, ha ezt a mozgásformát választjuk.

A szívbetegségek megelőzésében is nagyon hatékonynak bizonyult a gyaloglás. Ezzel kapcsolatban kutatást is végeztek, melybe 50-60 év közötti embereket vontak be, akiket két évig tanulmányoztak. Ezeknek a személyeknek napi rendszerességgel gyalogolniuk kellett, így naponta 300-400 kalóriát is el tudott a szervezetük égetni. Ennek következtében a szívük sokkal egészségesebb lett. Testük motorja olyan hatékonysággal pumpálta a tápanyagokkal teli vért a szerveikhez, mintha csak 30 vagy 40 évesek lettek volna.

Amennyiben valakinek túl magas a trigliceridszintje, akkor szívbetegséggel vagy diabétesszel kell számolnia. A gyaloglás azonban csökkenteni képes a vér trigliceridszintjét is. Ezzel kapcsolatban is folyt kutatás. A vizsgálati személyeket két csoportra osztották. Mindkét csoportba tartozó személyek ugyanolyan rendszerességgel és intenzitással edzettek, azonban az egyik csoportba tartozó alanyoknak kocogniuk, míg a másik csoportba tartozó embereknek gyalogolniuk kellett. A gyaloglók trigliceridszintjének csökkenése duplája volt a kocogó személyekhez viszonyítva.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az inzulinrezisztencia egyik leggyakoribb oka a mozgás hiánya. Az inzulinrezisztencia sok betegség – szívbetegség, cukorbetegség, daganatos megbetegedés, Alzheimer-kór – kialakulásának a kockázatát képes megnövelni. Azonban mind az inzulinrezisztencia, mind a cukorbetegség megelőzhető, ha valakinek élete részévé válik a gyaloglás. Szintén egy vizsgálattal bizonyították be, hogy a napi rendszerességgel gyalogló inzulinrezisztens betegek esetében 60 százalékkal csökkent a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. A gyaloglás nemcsak a testsúlycsökkenésben nyújt hathatós segítséget, hanem a hasi zsír mennyiségét is lecsökkenti, márpedig ezek külön-külön és együttesen is a 2-es típusú cukorbetegség rizikótényezői közé tartoznak.

Mielőtt belevág az életmódváltásba – akár egészséges, akár valamilyen betegséggel is küzd –, feltétlenül konzultáljon kezelőorvosával, aki felméri az egészségi állapotát, különféle laborvizsgálatokat végez, és még tanáccsal is tud szolgálni az életmódváltással kapcsolatban. Sőt, a háziorvos akár még figyelemmel is tudja kísérni a testében zajló változásokat és pozitív hatásokat.

1 hozzászólás

 1. koszo gabor

  Tisztelt Cim.
  Koszonom a lehetoseget.
  Nem birok a labammal. 20-30 meter utan megallit. Nagyon elfarad. Par perc allas utan tovabb enged.
  Mit tegyek? Igy is eroltessem az ajanlott felorat? Nagyon nehez.
  Udvozlettel:
  Koszo gabor

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.