D-vitaminok üvegtálban, mellette kirakva a vitamin betűi.

Átlagosan a menopauza 50 éves kor után kezdődik. Menopauzáról akkor beszélünk, ha a menstruáció 12 egymást követő hónapban kimarad. Ilyenkor a hormonok játékának vagyunk elszenvedői. A petefészek kimerül és az ovuláció is elmarad.

Manapság egyre többen szenvednek korai menopauzában, ami azt jelenti, hogy a menstruáció már harminc- vagy negyvenévesen elmarad. Azonban ha túl hamar következik be a menopauza, az számos egészségügyi kockázatot rejthet magában.

A korai menopauza a szív- és érrendszeri betegségek, a csontritkulás és a korai kognitív hanyatlás nagyobb kockázatával jár együtt. De hogyan lehet ezt megakadályozni? Tény, hogy az étrend fontos szerepet játszik az egyén egészségében és jólétében. A vitaminoknak és az ásványi anyagoknak folyamatosan jelen kell lenni az étrendben, amit sokan figyelmen kívül hagynak.

A D-vitamin egy alapvető tápanyag, amely kulcsfontosságú szerepet tölt be az egészségünk fenntartásában.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A menstruációs ciklus problémája nem más, mint hogy az átlagosnál jóval korábban abbamarad. Ez viszont azt vonja maga után, hogy az ösztrogénszint jelentősen lecsökken, amely szív- és érrendszeri betegséget generál, csontritkulást, memóriavesztést okoz, vagy még súlyosabb betegségeket idéz elő, amelyek rontják az életminőséget és jelentősen megrövidíthetik az életet.

A kutatóknak elméleteik vannak arra vonatkozóan, hogy a D-vitamin megfelelő szintje, illetve az ételekből és az italokból származó kalcium miért csökkenti a korai menopauza kockázatát. A D-vitamin például lelassíthatja a petefészek elöregedését. A D-vitamin, a kalcium, illetve más tápanyagok a szervezet saját ösztrogénjének magasabb szintjét eredményezheti, amely maga után vonja a szervezet öregedési folyamatainak a lassítását.

A tanulmányok arról is beszámolnak, hogy a D-vitamin és a kalcium megfelelő szintje csökkentheti a premenstruációs szindróma kellemetlen tüneteit. Ez azt sugallja, hogy ezek a tápanyagok kulcsszerepet játszanak a hormonszabályozásban, még akkor is, ha nem tisztázott, hogyan.

Érdemes olyan tejtermékeket fogyasztani, amelyek hozzáadott kalciumot is tartalmaznak. A D-vitamin megtalálható még a lazacban, a tojássárgájában. Kalcium van a tejben, a mákban, a szardíniában, a mandulában, a spenótban, a dióban, a sötétzöld leveles zöldségekben.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*