Orbáncfűkivonat barna üvegcsében, mellette a sárga gyógynövények.

A depressziónak számtalan tünete van. A depressziós személy sokat panaszkodik fizikai fájdalmak miatt, azonban általában semmilyen szervi betegsége nincs. Egy ilyen ember állandóan fáradt és nagyon kevés energiája van. Gyakran alszik rosszul, étvágytalan és a libidója is jelentősen lecsökken. Gyakran lesz úrrá rajta szorongás és nyugtalanság, de még ő sem tudja az okát. A depressziós személynek nagyon alacsony az önbecsülése és gyakran van bűntudata, sokszor van benne szégyenérzet, és általában értéktelennek érzi önmagát. Jellemző rá a hangulatingadozás, de az érzelmei is hullámzóak és az energiaszintje is folyamatosan változik. Előfordulhat, hogy az egyik nap annyi energiát érez magában, hogy kitakarítja az egész lakást, más napokon viszont még ahhoz sincs elegendő ereje, hogy felkeljen az ágyból. A depressziónak van olyan szakasza, amikor hosszabb ideig is lehangolt lelkiállapotba kerül a beteg, ilyenkor egész nap csak fekszik, de aludni általában nem tud, szomorú, de nem tudja miért, és ezeken a napokon a tisztálkodással sem foglalkozik és mivel nincs étvágya, nem is nagyon eszik. Súlyosabb esetben a depressziós személy egyre többet foglalkozik az öngyilkossággal, amelyet sajnos sokan meg is valósítanak.

A depressziós személynek segítségre van szüksége. A gyógyszeres kezelés sok esetben segíthet, de ezt a betegnek is akarnia kell. De vannak még egyéb módszerek is a beteg személy kezelésére. A pszichoterápia során a páciens a képzett pszichoterapeutának feltárja az érzéseit, beszél az aggodalmairól, hogy a depresszió fő oka kiderüljön. Erre már csak azért is szükség van, mert gyakran olyan, a tudat alatt megbújó okai vannak a páciens betegségének, amelyek feltárására egyedül képtelen lenne, de lehet, hogy azért is szüksége van orvosi segítségére, mivel a mélyen megbújó okkal szembenézni sem könnyű feladat. A kognitív terápia arra tanítja meg a pácienst, hogyan kerülje el azokat a negatív gondolkodási mintákat, amelyek táptalaja a depressziónak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az L-triptofán egy olyan táplálékkiegészítő, amellyel fokozni tudják más gyógyszerek hatását, de enyhe depresszió esetén önmagában is használható. Az L-triptofán az emberi szervezetben szerotoninnál alakul, így növeli meg az agy szerotoninszintjét. Kutatások is igazolják, hogy az orbáncfűkivonat egy nagyon hatékony antidepresszáns, amelyet enyhe és közepes depresszió esetén lehet alkalmazni. Önmagában szedve nincsenek mellékhatásai, de más depresszió elleni szerekkel szedve felerősítheti azok hatásait.

Aki enyhe vagy közepes erejű depresszióban szenved, a testmozgást is kipróbálhatja, hiszen az serkentőleg hat az agyban található bizonyos vegyületekre.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*