fbpx

A dió jó agyi egészséget biztosíthat

Egy asztalon egy üvegkancsóban dióolaj, körülötte diók, zöld héjas diók és diólevelek.

Az ősz egyik kedvenc csemegéje nem más, mint a dió. Jól tesszük, ha rendszeresen fogyasztjuk, mivel számos egészségügyi előnye létezik. A dió ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz úgynevezett jó zsírokat, például egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokat, illetve gazdag forrása az omega-3 esszenciális zsírsavaknak is. Tápanyagtartalma is kiemelkedő, hiszen sok biotin, mangán és B6-vitamin is megtalálható benne. Ezen kívül az antioxidáns E-vitaminban is gazdag, amely nemcsak az immunrendszer, hanem a bőr egészségét is védi.

A dió nagy mennyiségben tartalmaz olyan fitokemikáliákat, amelyek az agy egészségét és a kognitív funkciók optimális működését is támogatják. Az omega-3 zsírsavak például nemcsak a szervezetben, hanem az agyban is csökkentik az oxidatív stresszt. Ez azért is nagyon fontos, hiszen az oxidatív stressz is oka lehet az agyban keletkezett károsodások kialakulásának. Az omega-3 zsírsavak az agysejtek jobb kommunikációját is támogatják, emellett az új neuronok létrejöttében is nagy a szerepük.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A dió az E-vitamin mellett nagy mennyiségben tartalmaz folátot és ellagsavat is, amelyek együttesen támogatják a memória megfelelő működését. Ennek a finom magnak köszönhetjük azt is, ha jobb lesz a hangulatunk, ugyanis a benne található omega-3 zsírsavaknak hangulatszabályozó hatása is van, de a központi idegrendszer fejlődésében és működésében is kiemelkedő szerepet játszanak. Nagyon hatásosak ezek a zsírsavak a jobb hangulat megteremtésében és szabályozásában, illetve a fokozásában.

A dió rendszeres fogyasztása a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatait is csökkenti. Jó tudni, hogy nemcsak a diónak, hanem a belőle préselt olajnak is van ilyen pozitív hatása. A dióolaj ugyanis az endothel funkcióra gyakorol pozitív hatást, emellett szerepe van a koleszterinszint javításában és a gyulladási markerek csökkentésében is. Ha ezek az értékek javulnak, akkor sokkal kisebb lesz az esélyünk a szívbetegség kialakulására.

A dió rendszeres fogyasztása azoknak is javasolt, akik valamilyen emésztőrendszeri gonddal küzdenek, mivel javítja a bél mikrobiomját, segíti a jó bélbaktériumok elszaporodását. Ez nagyon előnyös, ugyanis, ha az emésztésünk rendben van, akkor nagyobb az esély az immunrendszer egészségének megőrzésére is.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük