fbpx

A flavonoidok még a feledékenységre is jók

Zöldségek és gyümölcsök a szivárvány színeiben, lilától a zöldig.

Az egészséges étkezés alapja nem más, mint hogy a szivárvány minden színében fogyasszunk zöldségeket és gyümölcsöket, azaz mindenféle színű táplálék kerüljön a kosarunkba, amikor a piacon válogatunk a szebbnél szebb áruk között.

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy mindenképpen helyezzük előtérbe azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek gazdag forrásai a flavonoidoknak, merthogy ezek a vegyületek nagyon hatékonyak lehetnek a feledékenység elkerülésében.

A rendszeres, azaz a napi flavonoidfogyasztás mintegy 22 százalékkal csökkenteni tudja a memóriával és a gondolkodással kapcsolatos problémákat. A flavonoidok ugyanis nagyon pozitívan hatnak a memóriára, és jelentősen le tudják csökkenteni a kognitív hanyatlás kialakulásának az esélyeit.

A flavonoidok erős antioxidánsoknak számítanak. A flavonoidok csoportjába tartoznak a flavonok és az antociánok. A flavonok mintegy negyven százalékkal csökkentik a kognitív hanyatlás kockázatait, de az antociánoknál is igen magas ez a százalékos arány, mintegy harminchárom százalék.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Milyen zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszunk, hogy még idősebb korunkban is megőrizzük a jó kognitív funkciónkat és hogy ne legyünk feledékenyek? Zöldségek közül nagyon hasznos lehet a kelbimbó, a brokkoli, a karfiol, a spenót, a sütőtök, a sárgarépa, a paprika, a káposzta, a zeller, a saláta és a hagyma. Gyümölcsök közül pedig nagy hasznunkra lehet a szamóca, a sárgadinnye, az alma, a fekete áfonya, az őszibarack, a grépfrút, a narancs, a körte, a szőlő, a banán. Egyéb táplálékok és italok is segíthetik a kognitív egészség megőrzésért, például a jó minőségű bor mértékkel fogyasztva, a mazsola és az étcsokoládé.

A flavonoidok tehát nagyon erős antioxidánsok. Nagyon hatékonyak a gyulladás csökkentésében és az úgynevezett amiloid plakkok felhalmozódásának megakadályozásában, márpedig ez a két tényező aktívan járul hozzá az Alzheimer-kór kialakulásához.

Az antioxidánsok nemcsak a testszerte, hanem az agyban futó erek egészségét is védi. Ezen kívül javítják az agysejtek közötti kommunikációt, elősegítik az új agysejtek növekedését. Még egy nagyon lényeges feladatuk van, mégpedig az, hogy megnövelik az agy, pontosabban a hippokampusz méretét, amely az emlékeket tárolja, és ez segít az emlékek előhívásában is.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Így késő ősszel érdemes a kökényre is gondolni, szerintem a vadgyümölcsök értékesek (mind bio!). Már az is egészséges, hogy el kell menni érte az erdő szélére.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük