fbpx

A gyaloglás hasznos a szívbetegségek megelőzésére és szívbetegeknek is

Gyalogló szívet formázó ábra.

A szívbetegség kockázata jelentősen megnő, amennyiben valakinek magas a koleszterinszintje, a vérnyomása vagy a vércukorszintje. Akkor is nagy esély van valamilyen szívbetegség kialakulásra, ha valaki túlsúllyal küzd, mozgásszegény életmódot folytat és emellett még dohányzik is. A szívbetegségek megelőzése érdekében érdemes minél hamarabb elkezdeni sportolni. A testedzést a gyaloglás is biztosítani tudja, viszont ügyelni kell arra, hogy ne csak hébe-hóba, hanem rendszeresen mozogjunk, azaz gyalogoljunk. A szívet ugyanis éppen úgy meg kell minden egyes nap dolgoztatnunk, mint minden más izmunkat. A gyaloglás segít kizárni az életünkből a szívbetegség rizikófaktorait.

A gyaloglás az érrendszert is megerősíti és fokozza az erek rugalmasságát, csökkenteni tudja a szervezetben felhalmozódó stresszhormonok mennyiségét. A stresszhormonok negatívan hatnak a szívműködésre, így jó, ha ügyelünk arra, hogy naponta csak kevés stressz érjen bennünket, vagy megtanuljuk levezetni azt valamilyen módon. Erre az egyik legjobb tevékenység a rendszeres testmozgás.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A mozgással a szívbetegségeket előzhetjük meg, de azoknak is mozogniuk kell, akik már valamilyen szívbetegségben szenvednek. Nyilván mindig az adott betegség határozza meg, hogy milyen intenzitással és mennyit mozogjunk. Ebben mindenképp a kezelőorvos véleményét és tanácsát szükséges kikérni, mert egyáltalán nem mindegy, hogy jelen esetben a gyaloglásba is hogyan vágunk bele, vagyis mennyire terheljük meg a szervezetünket. Arra mindenképpen ügyelni kell, hogy a szívbeteg személy pulzusa mindig egy bizonyos tartományban maradjon. Éppen ezért lényeges, hogy a szívproblémákkal küzdő személy ne valamilyen megerőltető mozgásformát válasszon, hanem például a gyaloglást, amelyet lassan és kényelmes tempóban is lehet végezni.

Amennyiben a szívbeteg személynek új gyógyszert kell szednie, azt is beszélje meg orvosával, hogy ez milyen hatással lesz például a mindennapos gyaloglásra. A legjobb, ha az állapotának megfelelő edzéstervet készít, főleg ha azt tapasztalta edzés után, hogy nem jobb, hanem rosszabb lett a közérzete. Mindenképpen nagyon fontos, hogy fokozatosan emelje az edzés intenzitását. Ha az első nap csak öt percet tud gyalogolni, akkor csak annyit gyalogoljon, hiszen a szervezetének hozzá kell szoknia az új életmódhoz. Ha kitűzött maga elé egy célt – például azt, hogy a lakásától elsétál a közelben lévő boltig –, de a megtett táv felénél elfárad, akkor nyugodtan üljön le egy padra és pihenjen. Várja meg, míg újra nyugodtan tud lélegezni, majd folytassa a gyaloglást.

Minden olyan esetben, amikor valamilyen rendellenességet tapasztal – mellkasi fájdalom, gyengeség, szédülés, mellkasi nyomás –, feltétlenül beszéljen az orvosával, nehogy valamilyen komoly baj történjen. A konzultáció során aztán a kezelőorvosával változtathatnak az edzésterven.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük