Agaricus blazei gyógygombák (mandulagombák) és a belőlük készült étrend-kiegészítő kapszulák.

Az úgynevezett gyógygombák gyógyhatása nyilvánvalóan a természetes életfeltételeikben rejlik. Életterük sötét és nedves, így gyakran megtámadhatják őket kórokozók. Ezért csak azok a gombafajok maradhattak fenn, amelyek sikeresen tudtak védekezni a támadók ellen. Úgy tűnik, ezeknek a gombáknak a hatóanyagai az emberen is segíthetnek. Tudta például, hogy az első antibiotikum, a penicillin nem más, mint egy gomba?

A tradicionális kínai gyógyászatban a gyógygombákat évezredek óta alkalmazzák betegségek megelőzésére és az immunrendszer erősítésére. Időközben tudományosan is alátámasztották, hogy ezek a gombák immunstimuláló és részben csíraölő hatással is rendelkeznek. A gyógygombák ugyanis bizonyos cukorvegyületeket (béta-glükánokat) tartalmaznak, amelyek képesek a szervezet védekező rendszerét aktiválni és erősíteni.

Ezen kívül a gyógygombák további bioaktív anyagokat tartalmaznak, pl. triterpéneket, fehérjevegyületeket és szteroidokat. Ezeknek az anyagoknak a gombafajok szerinti különböző kombinációja speciális gyógyhatásokhoz vezet. A gyógygombák fő hatásai:

 • gyulladásgátló,
 • antibakteriális,
 • antivirális,
 • antifungális,
 • tumornövekedést gátló,
 • antioxidatív az agresszív oxigéngyökök ellen.

Ugyanakkor egyes gombafajok triterpénjei gátolják a hisztamintermelést, és ezzel az allergiák ellen hatékonyak. Éppígy a szervezet saját koleszterinképzését is gátolják.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Hogyan alkalmazzák a gyógygombákat?

Korábban a hagyományos ázsiai és a nyugati természetgyógyászatnak is meg kellett szárítania és porrá őrölnie a gombákat, hogy profitáljon a gyógyhatásokból. Ma már a modern mikoterápiának extrém magas – a gombaporoknál akár 30-szor is magasabb – béta-glükán-koncentrációval rendelkező kivonatok állnak rendelkezésére. A 90-es évek óta a gyógygombák természetes körülmények között termeszthetők és késztermékekké feldolgozhatók.

A gyógygombakivonatokból előállított készítmények nálunk nem gyógyszerek, hanem étrend-kiegészítők. Célzott kezelésekre többféle gombafaj kivonatát alkalmazhatjuk, melyeket kész keverékekben is megvásárolhatunk. Ezzel a módszerrel az összetevők kiegészítik egymást, és egy optimális egészségjavító hatást érhetünk el.

Így például a reishi és a shiitake kombinációja alkalmas az általános vitalizálásra és az időskori problémák – pl. érelmeszesedés, szívgyengeség – megelőzésére. A maitake gombával kombinálva a shiitake ellensúlyozhatja az úgynevezett metabolikus szindróma problémáit (túl magas vércukor- és vérzsírértékek). A reishi és a hericium együtt képesek erősíteni az egészséges bélflórát, és így stabilizálni az immunrendszert.

Ehhez a cikkhez 4 hozzászólás

 1. Csesznák Sándorné

  Konkrétan melyik jó magas vérzsir és cukor ellensúlyozására? Név szerint kérem hogy kérjem, ha bemegyek egy gyógynövényboltba.

 2. Én is arra lennék kíváncsi , hogy a Cukorbetegségre és a koleszterinre mely gomba a hatásos, vagy ha keverék a nevére lennék kíváncsi és a beszereztóhetőségre is.
  Válaszát előre is köszönöm Faragó Jenő

  • Ahogy a cikkben is írtuk, ez a maitake és a shiitake gomba. A keresőbe beütve több webáruházban is megrendelhetők.

 3. Nyerges István

  Ha valaki tudja ezt támogatni, akkor én igen! Súlyos daganatos beteg vagyok és már olyan beteg voltam, amikkor meg ismerkedtem ezekkel a gombákkal, hogy a lakásomat nem tudtam már elhagyni! Ma jól vagyok és el tudom magam látni maximálisan. Egy szóval élek és ez nem mindegy, hogy hogyan.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*