Szárított gyógynövények nyitott tetejű üvegcsékben, előttük adagolókanál.

A depresszió ma már meglehetősen sok embert érint. Ennek oka lehet a felgyorsult élettempó, a munkahely elvesztésétől való félelem, a megfelelési kényszer akár a munkahelyen, akár a magánéletben. A depresszió egy nagyon komoly betegség, amelynek tünetei lehetnek a tartós szomorúság érzése, az étkezési és alvászavarok, koncentrációs problémák az élet minden területén, negatív gondolatok és érzések, amelyek gyakran egyfajta ürességgel, feleslegesség érzésével párosulnak. A depresszióban szenvedő személy sok esetben egymaga képtelen változtatni a kialakult helyzeten, szeretne jobb kedvre derülni és kilábalni ebből az alattomos betegségből, de csak egyre mélyebbre és mélyebbre süpped, és azt érzi, hogy a betegség lassan felülkerekedik rajta, ezért sokan gondolnak ilyenkor a halálra, az öngyilkosságra.

Nagyon lényeges, hogy a tartós depresszióban szenvedő beteg mellett legyen családi és baráti támasz, illetve, hogy az orvosi segítséget minél hamarabb megkapja, vagyis a krízishelyzet minél hamarabb megoldódjon. A szakorvos aztán eldönti, hogy szüksége van-e gyógyszeres terápiára, vagy a gyógyszerek mellőzésével is lehet orvosolni a lelki gondokat. Vannak olyanok, akiknek szükségesek az antidepresszánsok ahhoz, hogy az életük megfelelően tudjon a jövőben működni, de vannak esetek, amikor az orvos nem tartja szükségesnek a gyógyszerek szedését. Ezek a személyek bátran hívják segítségül a természetet, hiszen meglehetősen sok gyógynövény képes enyhíteni és megszüntetni a depressziós tüneteket.

A citromfű egy csodálatos gyógynövény, amely elsősorban nyugtató hatásáról híres, de az idegrendszert is erősíti. Sok estben a feszültség lehet a gátja az éjszakai nyugodt pihenésnek, ilyenkor is érdemes egy csésze citromfűteát elkortyolgatni. A citromfű nem csupán a stresszel képes felvenni a harcot, hanem a fejfájást is csillapítja, és a nehéz élethelyzetekkel együtt járó keserű pillanatokon is segít túljutni.

A golgotavirág akkor lehet a segítségünkre, ha a depresszió tünetei csak enyhe formában jelentkeznek. Ez a gyógynövény szintén segíthet a nyugtalanságon, átsegíthet a stresszes pillanatokon és szintén számíthatunk rá, ha alvásproblémákkal küzdünk.

Az orbáncfű már a középkorban is rendkívül népszerű gyógynövénynek számított. Már ekkor is felismerték kedélyjavító hatását. A mai tudomány pedig el is ismeri antidepresszáns hatását. Nemcsak depresszió, hanem nyugtalanság és szorongás ellen is hatásos. Lehet keverni citromfűvel ugyanolyan arányban. Míg a citromfű az idegeket erősíti, addig az orbáncfű a depresszióval veszi fel eredményesen a harcot.

A páfrányfenyő is hatékony lehet a depresszió kezelésében. Egy kutatás során rámutattak arra, hogy a páfrányfenyőből kivont lipofil rendelkezik antidepresszáns hatással, de a mindennapos stresszhelyzettel is sikeresen megbirkózhatunk a segítségével. A páfrányfenyőt csepp és tabletta formában is forgalmazzák.

A macskagyökér a központi idegrendszerre van pozitív hatással, de azok is használhatják, akik úgy érzik, hogy szellemileg túl vannak terhelve, sokszor ingerlékenyek, idegesek és emellett gyakran éreznek szorongást.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Több gyógynövényt is összekeverhetünk, amennyiben depresszióban szenvedünk. Egy befőttes üvegben keverjen el 100 gramm orbáncfüvet, 60 gramm citromfüvet és 40 gramm komlót. Forrázzon le két deciliter vízzel egy teáskanálnyi gyógynövénykeveréket, hagyja állni 15 percen keresztül, majd szűrje le. Naponta 2-3 csészényit is elfogyaszthat belőle.

A depresszió egy nagyon komoly betegség, ezért semmiképpen se kísérletezzen az otthoni gyógyítással, ha Ön is érzi, hogy a tünetei súlyosak. Mindenképpen orvossal szükséges először konzultálni, akivel aztán megbeszélheti a gyógynövényes kúra lehetőségeit. Amennyiben gyógyszereket is szednie kell a depresszió miatt, mindenképpen beszélje meg kezelőorvosával, hogy a pirulák mellett milyen gyógynövényeket alkalmazhat a mielőbbi gyógyulása érdekében.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*