fbpx

A halolaj és az omega-3 zsírsavak fokozzák az immunitást

Egy szürke asztalon halolajkapszulák egy tálban, mellette a kapszulából kirakott omega betű és egy 3-as szám.

A halolajnak nagyon fontos szerepe van az egészség megőrzésében, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavat is, amely javítja az immunrendszer működését. Hogyan? Ez a vegyület hatással van a sejtmembránokra, köztük a fehérvérsejtekre.

A szervezetünk bonyolultan működik. A sejtek, a sejtmembránok és a külső környezet kommunikál egymással. A membránok nélkül a sejtek elveszítik a víz- és a tápanyagmegtartó képességüket, de kommunikálni sem tudnak egymással.

A sejt membránjai olyan zsírsavakból állnak, melyek főképpen az étrendünkből származnak. Éppen ezért a sejthártyák összetételét nagyban befolyásolják azok a táplálékok, melyeket elfogyasztunk.

Az omega-3 zsírsavak nemcsak a sejtmembránok egészségének megőrzésében játszanak kulcsszerepet, hanem az egész védelmi rendszerünkre hatást gyakorolnak. A halolaj szabályozza a fehérvérsejtek génexpresszióját, amely a megfelelő immunfunkciók szabályozásában vesz részt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyulladás alapvetően negatívan hat az immunrendszerre, ám a halolaj hatására csökkenhet a mértéke, illetve meg is szűnhet. További előnye, hogy elősegíti, hogy az immunsejtek kommunikációja zavartalan legyen, ami szintén pozitívan hat az immunrendszer működésére.

A halolaj EPA-t és DHA-t tartalmaz. Ezeket az emberi szervezet prosztaglandin nevű vegyületekké alakítja át, melyeknek nagyon sok feladata van, köztük a gyulladás szabályozása. A prosztaglandinok segítenek még a vérnyomás szabályozásában, de a szív, a vese és az emésztés megfelelő működését is biztosítják.

Az emberi szervezetben az omega-3 és az omega-6 zsírsavak aránya is befolyásolhatja a gyulladásos választ. A két zsírsav arányát főleg az étrendünk milyensége határozza meg. Nagyon fontos, hogy ez a két zsírsav egyensúlyban legyen egymással, mert ha nem így van, akkor az immunrendszer sem fog kielégítően működni.

Az omega-3 zsírsavak sokféleképpen is támogatják a testünket, és segítenek a fittségünk és az egészségünk megőrzésében. Kutatások igazolják, hogy pozitív hatással vannak testedzést követően az izmok regenerálódására, illetve a teljesítmény növelésében is kiemelkedő szerepet játszanak.

Összességében elmondható, hogy az omega-3 zsírsavnak és a halolajnak nagyon sok egészségügyi előnye van, többek között ilyen az immunrendszer támogatása és egészségének fenntartása.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.