fbpx

A hőguta figyelmeztető jelei

Legyezővel hűsíti magát egy fiatal nő kinn, a kánikulában.

A hideg hónapokat követően nyáron hajlamosak vagyunk sokkal több időt a napon tölteni, mint azt szabad lenne, elfeledkezve az intelmekről. Sokan még most sem tartják be a szabályokat és képesek hosszú órákon keresztül a napon tartózkodni, pedig ez rendkívül sok veszélyt rejt magában. Akár még hőgutát is lehet kapni.

Milyen jelei vannak a hőgutának? Ilyenkor a test hőmérséklete jelentősen megnövekszik, illetve a központi idegrendszer is diszfunkcionálisan kezd el működni. A hőguta után két lehetőség adott. A többórás napsütésen történő tartózkodást követően az illető hűvösebb helyre vonul. Ilyenkor egy-két óra múlva a test hőmérséklete visszaáll és a tünetek is szépen lassan, fokozatosan megszűnnek. A másik lehetőség – ha valaki nem jut például egy légkondicionált helyiségbe –, hogy rosszul lesz és olyan erős tünetei lesznek, hogy azok akár kórházi kezelést is igényelhetnek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A hőguta egyik jele a zavartság megjelenése. Ilyenkor az illető nem tud koncentrálni, megfelelő döntéseket hozni és még az egyszerű kérdésekre sem tud válaszolni.

A zavartság mellett mentális problémák is megjelenhetnek. Az illető nem tudja, hogy hol van, hogy hívják, mi történt vele stb. Azonban ez a tünet megszűnik, miután a beteg megfelelő ellátásában részesült.

A szédülés is az első helyeken áll, abban az esetben, ha valaki hőgutát szenved. A szédülés oka a folyadékvesztés, azaz a dehidratáció, kiszáradás lehet. Ilyenkor az illető elveszíti az egyensúlyát, levegőt is alig kap, vagyis nehezére esik egyenletesen lélegezni.

A hányinger is a tünetek széles skáláját színesíti. Ezért van az, hogy például a nyáron rendezett sportversenyeken sátrakat állítanak fel, ahová a versenyen résztvevők behúzódhatnak, hiszen a nagy melegben bárki hőgutát kaphat, amennyiben néha nem vonul el egy hűvösebb, naptól védett helyre.

A hőguta korai figyelmeztető jele lehet a szűnni nem akaró fejfájás. Ehhez kimerültség is párosulhat. A fejfájás lehet enyhe, de általában az erős, lüktető fejfájás jellemző azokra, akik hőgutát szenvedtek. A tünetek néhány órán belül elmúlnak, de vannak olyan esetek, amikor néhány nap is szükséges a regenerálódáshoz.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.