fbpx

A kvercetin egészségre gyakorolt hatása

Faasztalon fa vágódeszkán két egész és egy fél vöröshagyma.

A kvercetin nem más, mint egy bioflavonoid. Nagyobb mennyiségben a vöröshagymában és az almában is megtalálható. A kvercetin egy olyan antioxidáns, amely megtámogatja az immunrendszer működését, illetve a szív- és érrendszeri egészséget is biztosítani tudja.

Természetesen a kvercetin nemcsak az almában és a hagymában található meg, hanem sok-sok zöldségben, gyümölcsben, gabonában. Ahhoz, hogy ez a tápanyag maximálisan felszívódhasson és hasznosulhasson, mindenképpen étkezési zsír fogyasztására is szükségünk van.

A kvercetin tehát egy bioflavonoid s mint ilyen, erős antioxidáns hatásokkal rendelkezik. Az antioxidánsoknak nagy a szerepük a szabad gyökök semlegesítésében és az oxidatív stressz kivédésében, illetve az általa okozott károk megelőzésében.

A kvercetin hozzájárul a szív- és érrendszer egészségének megtartásához, hiszen aktívan látja el a kisebb és nagyobb erek védelmét is. Nemcsak emiatt hasznos a szív- és érrendszer számára, hanem azért is, mert ez a tápanyag nagyfokú védelmet jelent az artériák számára, csökkenti az LDL-koleszterin-szintet és nagyon eredményesen csökkenti a szervezetben a gyulladásos markerek számát, amelyek szintén okai lehetnek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kutatások a kvercetinre is kitértek. Számtalan kutatás bizonyította be, hogy a kvercetin mennyit segíthet egyes vírusok ellen. Többek között az influenzavírussal szemben is nagyon hatékony lehet, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk.

A kvercetin és a C-vitamin nagyon jó barátok lehetnek, mivel segítik egymás munkáját. Például a kvercetin megakadályozza a szervezetben a túl sok C-vitamin kiürülését, ami azért nagyon ígéretes, mivel a C-vitamin az immunrendszer védelmét látja el, így a téli megfázásos időszakban nagyon jól tesszük, ha például minél több almát fogyasztunk, ugyanis ebben a gyümölcsben mind a C-vitamin, mind pedig a kvercetin aktívan jelen van.

Az allergia nagyon sok embert érint, a kvercetin nekik is nagy segítséget jelenthet. A kvercetin abban nyújt hathatós segítséget, hogy gátolja a hisztamin felszabadulását, illetve csökkenti a szervezetben a gyulladást kiváltó citokinek termelődését.

  1. Túlzásba persze a quercetint sem szabad vinni (mint ahogy semmit sem), mert károsíthatja a veséket.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük