Őszi vérfű (Sanguisorba officinalis) meggypiros virágai.

Az őszi vérfüvet (Sanguisorba officinalis) orvosi vérfűnek, vérfűnek és érfűnek is nevezik. Talán a vérfű elnevezés onnan ered, hogy a gyógynövényt elsősorban vérzések kezelésére, csillapítására használják. Ez a gyógynövény a rózsafélék családjába tartozik. A növény akár az egyméteres magasságot is elérheti. Nagyon kedveli a nedves területeket, mint például a láprétek vagy a mocsárrétek. Hazánkban és szerte a világban megtalálható. Az őszi vérfű vérszínű virágai júliustól szeptemberig borítják be a nedves réteket, és azon gyönyörű meggyszínű leplet alkotnak. A virágok fecskefej alakzatot öltenek és tényleg lenyűgözőek. További népies elnevezései a vérharmatfű és vérszopóka.

A növénynek a gyökértörzsét és annak elágazó gyökereit, illetve virágzó hajtásait használják fel. A növény hatóanyagai a cserzőanyagok, a flavonoidok és a triterpén glikozidok. A gyógynövény gyulladáscsökkentő hatással bír. A cserzőanyagok miatt az őszi vérfű alkalmazható bőr- és bélnyálkahártya-gyulladás ellen. A cserzőanyagok emellett antibakteriális hatással is rendelkeznek, éppen ezért minden olyan jellegű hasmenésre javasolható, amely valamely fertőzés következtében alakult ki.

A népi gyógyászat szerint ez a gyógynövény alkalmas vérzéscsillapításra is. A homeopátiában találhatunk olyan, ebből a gyógynövényből is készült készítményt, amely valóban alkalmas például a menopauza szakaszába lépő azon nők számára, akik gyakran szenvednek úgynevezett pecsételő vérzéstől. De azoknak a hölgyeknek is javasolható a használata, akiknek rendszeresen erős menstruációs vérzésük van. Önmagunkat azonban addig semmiképpen és semmivel nem érdemes gyógykezelni, míg az orvosi vizsgálatok meg nem győznek bennünket arról, hogy semmilyen szervi bajunk, betegségünk nincsen.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Mindezek mellett olyan homeopátiás készítménnyel is találkozhatunk, amely hasmenés kezelésére alkalmas. A gyógynövény az erős görcsöket is orvosolni tudja.

Az őszi vérfű nem csupán gyógyászati célokra használható fel, hanem fiatal leveleiből és hajtásaiból salátát is készíthetünk. Íze nagyon kellemes, talán kicsit hasonlít az uborka ízére.

A növényi főzetből készíthetünk borogatást, ha aranyérrel küszködünk. A pépesített növényből is készíthetünk borogatást, ebben az esetben sebeket és fekélyeket kezelhetünk a segítségével.

Azok a személyek, akik gyulladásos bélbetegségben szenvednek, csak óvatosan alkalmazzák ezt a gyógynövényt, mivel nagyobb adagban nyálkahártya-irritációt okozhat. A gyógyszerek hatását megváltoztathatja, így alkalmazása előtt mindenképpen kérje ki kezelőorvosa véleményét, tanácsát. Hosszabb távon sem javasolt a fogyasztása, mert emésztőrendszeri panaszokat és székrekedést válthat ki.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*