fbpx

A legjobb téli gyümölcsök, amelyek fokozzák az immunitást – narancs, citrom, grépfrút, kivi

Faasztalon fonott kosárban és mellette déligyümölcsök: narancs, citrom, kivi, grépfrút.

Már kora ősszel el kellene kezdeni az immunrendszer erősítését és ezt a legjobban az egészséges táplálkozással érhetjük el, amelybe beletartoznak a zöldségek és a gyümölcsök is. A legjobb, amit tehetünk az egészségünkkel, ha mindig szezonális gyümölcsöket fogyasztunk, erre azonban télen kevesebb lehetőségünk van. Most olyan téli gyümölcsök kerülnek terítékre, amelyek a lehető legtöbb tápanyagot biztosítják számunkra a téli hónapokban, így sokkal kevesebb esélyünk lesz a felső légúti és egyéb, például a fertőző megbetegedésekre.

Ezek a gyümölcsök sok C-vitamint tartalmaznak, amelyek fokozzák az immunitást, növelik a szervezetben az antioxidáns-szintet, illetve jót tesznek a bőr, az agy és a szív egészségének.

A-vitaminban is bővelkednek a téli gyümölcsök, amelyek elsősorban a bőr egészségének megőrzését segítik, ami nagyon lényeges, hiszen a téli hónapokban a bőrünk hajlamos a kiszáradásra. Ezek a gyümölcsök belülről is hidratálják a bőrünket, de remek pakolásokat is készíthetünk belőlük.

A téli gyümölcsök csordultig vannak flavonoidokkal és polifenolokkal, amelyek rendkívül jó hatást gyakorolnak a kognitív egészségre.

Olyan ásványi anyagokat és emellett a fent említett C-vitamint is tartalmazzák, amelyek együttesen segítenek a csontok megerősítésében.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ezek a gyümölcsök, mivel a többségük citrusos gyümölcs, segítenek megemelni a szervezetben a citrátszintet, ily módon kisebb a kockázata a vesekő kialakulásának.

A gyümölcsök közül ki kell emelnünk a narancsot, amely nemcsak C-vitaminban bővelkedik, hanem például flavonoidokban is. Ilyen flavonoid a heszperidin, amely rendkívül jót tesz a keringésnek.

A mandarinban is nagyon sok a C-vitamin. Már egy közepes méretű mandarin elfogyasztásával is fedezzük a napi C-vitamin-szükségletünk mintegy 25%-át.

A téli gyümölcsök közül kiemelkedő szerepe van a grépfrútnak is, amelynek nemcsak a C-vitamin-tartalma magas, de sok A-vitamint is tartalmaz. Ezen kívül olyan fitokemikáliákban is bővelkedik, mint a likopin, a béta-karotin, a limonin és flavonoidok.

A citromot és a lime-ot ritkán fogyasztjuk önmagukban, de csodálatos ízesítői lehetnek a gyümölcs- és zöldségleveknek, és ezzel is sok tápanyagot vihetünk be a szervezetünkbe. Flavonoidokban, például kvercetinben és heszperidinben is bővelkednek.

A kiviről se feledkezzünk meg, hiszen már egyetlen kivivel fedezni tudjuk a napi C-vitamin-szükségletünket. Emellett E-vitaminban és K-vitaminban is bővelkedik.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Sajnos már késő, de érdemes megemlíteni a jellegzetes késő őszi hazai félvad gyümölcsünket, a naspolyát. A színe alapján vannak benne flavonoidok bőven. A naspolya nagy eséllyel “bio”, az én fámat sose kellett permetezni.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük