fbpx

A légszennyezettség veszélyezteti az emberi egészséget

A Szent István-bazilika kupolája a budapesti szmogban.

A levegőben az ózonon kívül sok más apró részecske is megtalálható, amelyek nagyon károsak az emberi egészségre.

A legutóbbi kutatások szerint a légszennyezettség például megnöveli az autizmus kialakulásának a kockázatát, ugyanis a levegőben lévő szennyeződés negatívan hat a fejlődésben lévő agyra. A legnagyobb veszélyben azok a terhes nők vannak, akik a terhességük harmadik trimeszterében járnak.

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy az autók kipufogógáza nagymértékben roncsolja a szívet és a tüdőt. Legfőképpen a 60 év felettiek esetén okoz krónikus légzőszervi betegséget, mint például a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), de a szívbetegség kialakulásáért is felelőssé tehető.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A levegő szennyezettsége a férfiak egészségére is rossz hatással van, hiszen csökkenti a sperma minőségét. A légszennyezettség a sperma minőségében és alakjában okozhat elváltozásokat.

A rossz levegő még a csontritkulás kialakulását is elősegítheti. A kutatások arról számoltak be, hogy a levegő szennyezettsége a csontépítő hormonokra van negatív hatással. Azok az emberek, akik kénytelenek ilyen szennyezett levegőjű helyen élni, sokkal porózusabb csontszerkezettel rendelkeznek, mint azok a személyek, akik a tisztább levegőt élvezhetik minden nap.

A szennyeződés mikroszkopikus részecskéi bekerülnek a véráramba. Mivel a vese egyik fő feladata a vér szűrése, így nagyon sok káros anyag marad fenn a szűrőjén, ami károsítja az egészséget.

A bőrt is megsínyli, ha szennyezett a levegő, hiszen felgyorsítja az öregedési folyamatokat és bőrpigmentációk is kialakulnak a légszennyezés hatására. A szennyeződések megülnek a bőrben, így károsítva a bőrsejtek minőségét. Az eredmény pedig az lesz, hogy a bőrsejtek kevésbé tudnak megújulni, a bőr ráncos és petyhüdt lesz, illetve a színe is fakóvá válik.

A légszennyezés tehető felelőssé, ha valakinek gyakran fáj a feje. Kutatások is igazolják, hogy az emberek gyakrabban küzdenek egyszerű és migrénes fejfájással, ha aznap magasabb a levegő szennyezettségi értéke.

A levegő szennyezettsége gyulladást generál a szervezetben, ami nemcsak tüdőbetegségeket okozhat, hanem a szív egészségét is veszélyezteti.

1 hozzászólás

  1. Dr. Felszeghy Klára

    Tisztelt Gyógyszernélkül magazin!
    Tudom, hogy ez a kiadvány közembereknek szól, és ismeretterjesztő jellegű. Mégis sokat segítene a hatékonyságán a reklámok tengerében, ha a határozott kijelentéseit a forrás megjelenítésével támasztanák alá. Esetleg, aki bővebben szeretne utána nézni egy-egy dolognak, tudja, hol keresse.
    Üdvözlettel

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük