A stresszválaszban a szervezet felkészül a hirtelen válságra, arra, hogy felszabadul a kortizol, a mellékvese stresszhormonja. A stressz krónikus és könyörtelen, és a válasz már magában is fenyegetést jelent az egészségre.

A krónikusan megemelkedett kortizol pusztító hatásai közé tartozik a betegség nagyobb kockázata és ezzel együtt a rövidebb élet. Szerencsére a természetes technikák segíthetnek a túlzott mennyiségű kortizol csökkentésében.

A kortizol egészségtelen szintje az öregedési folyamatot is felgyorsítja. A kórosan magas kortizol idősebbnek mutat bennünket, mint ahány évesek vagyunk, ugyanis a kortizol lerövidíti a telomereket, a kis sapkákat a kromoszómák végein.

A krónikusan magas kortizol megnöveli a súlyos betegségek kialakulásának az esélyeit. A magas kortizolszint nagy stresszt ró a szív számára, mintegy ötszörösére növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatait. Még az olyan személyek is veszélyben vannak, akiknek korábban semmilyen szív- és érrendszeri betegségeük sem volt.

A felesleges kortizol növelheti az olyan életveszélyes állapotok kialakulását is, mint a cukorbetegség, a metabolikus szindróma, a magas vérnyomás, a magas vércukorszint, a depresszió és az olyan idegrendszeri betegségét is, mint az Alzheimer- kór.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Még az elhízás kockázata is megemelkedik, hiszen a kortizol felelős az étkezési vágyak kialakulásáért, a túlzott hasi zsír termeléséért, miközben az izom- és a csonttömeget csökkenti.

A magas kortizol még a kognitív funkciók csökkenésével és elvesztésével is összefüggésbe hozhatók, mivel a kortizol a hippokampusz zsugorodásáért is felelős.

Nyilvánvaló, hogy a stressz csökkentése alapvető fontosságú a kortizolszint csökkentésében. De létezik néhány természetes anyag, amelyek már bizonyítottak, biztonságosak és nagyon hatékonyak a stressz csökkentésében.

A rózsagyökér egy adaptogén gyógynövény, amely kölcsönhatásban áll az agy-mellékvese rendszerrel a kortizoltermelés csökkenése érdekében. Ezen kívül fokozza az immunrendszer működését, javítja a hangulatot és a segít a depresszió és a szorongás mérséklésében.

A licsi polifenolokat tartalmaz, amelyek csökkenteni képesek az oxidatív stresszt és a kortizol szintjét is.

A zöld tea szintén képes a stressz csökkentésére, bónuszként egy olyan aminosavat is tartalmaz, amely még a kortizol szintjét is kordában tartja.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*