fbpx

A nap egészségesen tart

Csinos, fiatal nő napszemüvegben, fehér bikiniben egy homokos tengerparton napozik.

A napsugarak segítségével képződő D-vitamin segít a szervezetnek számos betegséget kivédeni.

Jót tesz a csontnak, a szívnek és a vércukorszintnek

Közismert tény, hogy a D-vitamin és a kalcium szoros kölcsönhatásban állnak egymással. A magas kalciumbevitel elegendő D-vitamin nélkül a szervezetet inkább elmeszesíti, mint hogy a csontképződést támogatná. A vitamin részt vesz a kalcium kémiai átalakulásában, és fontos katalizátor annak a csontba történő beépülésekor. Tekintettel a gyakran megfigyelhető D-vitamin-hiányra, célszerű lehet kalciumhiánynál rögtön D-vitamint is felírni. Ezen felül a D-vitamin kiegészítő bevitele számos krónikus betegség rizikóját is csökkenti. Ide tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a depresszió, a veseelégtelenség és a magas vérnyomás.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Orvosság téli lehangoltság ellen

A D-vitamin valószínűleg az immunrendszerre is hatással van, mégpedig az úgynevezett T-sejteket aktiválja, amelyek csak így tudják megtámadni a kórokozókat. A D-vitamin napi adagolása segít a téli hónapokban depresszió ellen is. A depresszió pedig összefügg a magasabb inzulinrezisztenciával, ezért a D-vitamin szedése a cukorbetegeknek is hasznos. Összefüggést mutattak ki a D-vitamin és a túlsúly között is. A túl kevés D-vitamin elősegíti a zsír kedvezőtlen felhalmozódását az izomszövetben.

A túladagolás meszesedéshez vezethet

Eddig az érvényesült az orvostudományban, hogy a csontnak D-vitaminra van szüksége a normális mineralizációjához. Mivel időskorban az ember egyre rosszabbul képzi a vitamint, a csontritkulásos betegeknél már régóta alkalmazzák ezt a vitamint a csonttörések redukálásához a kalciummal együtt. Kisgyermekeknél is, akiknek éppen kifejlődőben van a csontvázuk, szokás egy kis napi dózis adása. Tudományosan megalapozott ezen kívül, hogy kielégítő D-vitamin-bevitel esetén javul az izmok funkciója, valamint csökken a bélrák rizikója.

A D-vitamint néhány élelmiszerrel vesszük magunkhoz – a zsíros hal, gabona- és tejtermékek tartoznak ide –, elsősorban azonban a napsugárzás hatására termelődik. A szervezet nyáron tárolja a vitamint, és a téli hónapokban fokozatosan használja fel. Ezért a D-vitamin márciusban éri el a legalacsonyabb szintjét. Néhány dolog amellett szól, hogy ésszerű mennyiségben vigyünk be pótlólag D-vitamint a szervezetünkbe, azonban a kiegészítő készítmények túladagolása túl magas kalciumszinthez, és ezzel meszesedéshez vezethet.

  1. Pingback: Előzzük meg a napégést természetes szerekkel! | Gyógyszer Nélkül

  2. Pingback: Éljünk egészségesebben, akadályozzuk meg a D-vitamin-hiányt! | Gyógyszer Nélkül

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük