fbpx

A nyárfarügy gyógyító ereje

Frissen kibújó nyárfarügy a fán.

A nyárfa hazánkban egy igen elterjedt fafajta, amely a fűzfafélék családjába tartozik. Ezt a gyorsan növő, lombhullató fát – melynek virágait legfőképpen a szél porozza be – gyakran láthatjuk utak mentén vagy folyópartokon. A fa akár az ötven méteres magasságot is elérheti, a kérge pedig fehér, szürke vagy zöld színben pompázik. A nyárfa, pontosabban annak rügyei sok betegséget képes orvosolni a népgyógyászat szerint. A nyárfarügy hatóanyagai között megtalálhatók az illóolajok és a flavonoidok. A nyárfarügy antibakteriális hatásokkal rendelkezik.

A népgyógyászat szerint ennek a hatalmasra növő fának a gyógyhatásait mind külsőleg, mind belsőleg megtapasztalhatjuk. Ismert vizelethajtó és méregtelenítő hatása. A növényben található szalicilszármazékok eredményesen képesek megbirkózni a különféle gyulladásokkal, az ízületi fájdalmakkal és még a reumás panaszokat is hatékonyan képesek enyhíteni. Akit köszvény gyötör, nyugodtan kipróbálhatja, ugyanis a köszvény okozta kellemetlen tüneteket is enyhíti. A nyárfa rügyei antibiotikus hatásokkal is rendelkeznek, ezért képesek orvosolni a vese vagy a hólyag gyulladásait. Ki lehet próbálni nátha vagy megfázás esetén is, ugyanis nem csupán a lázat képes csillapítani, de a fájdalmat is hatékonyan képes csökkenteni.

Ennek a fának a rügyeit külsőleg is lehetséges alkalmazni. Ha valakinek izzadékonyak a lábai, akkor készíthet belőle lábfürdőt. Néhány alkalom után az izzadás jelentős mértékben csökkenni fog. A visszér nemcsak esztétikailag jelenthet problémát, hanem sok esetben fájdalommal is jár. A nyárfából készült borogatás ezen is segíthet. Ülőfürdőt is lehet belőle készíteni, amely enyhíti az aranyeres fájdalmakat, de egyes népgyógyászati feljegyzések szerint a prosztataduzzanatot is csökkenti. A gyógyszeripar kenőcsöt készít nyárfarügy felhasználásával, amely hatékonyan képes orvosolni a fagyás okozta sérüléseket, a nehezebben gyógyuló sebeket, az aranyeret, de még a napégés kellemetlen tüneteit is enyhíteni tudja. Szeles, hideg időben gyakran kirepedeznek ajkaink. Ez a kenőcs ezt a problémánkat is megoldja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A nyárfarügyből tea is készülhet, amely vizelethajtó és nyálkaoldó hatásokkal rendelkezik. Ha lázasak vagyunk, akkor meglehetősen jól szokott esni, ha forró teát kortyolgatunk. Vannak olyan gyógynövények a természetben, amelyek nem csupán lázat csillapítanak, hanem emellett nyugtató hatásokkal is rendelkeznek. Ilyenek például a rozmaring, a hársfavirág, a nyárfarügy és a bodzavirág. Ezekből a gyógynövényekből – rozmaring (5gr), hársfavirág (15 gr), nyárfarügy (10 gr) és bodzavirág (15 gr) – készítsen keveréket egy tiszta befőttesüvegben, majd készítsen belőle egy kellemesen nyugtató gyógyteát. Forraljon fel 2 dl vizet, majd tegyen bele egy teáskanálnyi növényi keveréket. Főzze 3-4 percig, majd hagyja állni 10 percig. Miután leszűrte, fogyaszthatja is.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.