fbpx

A peszticidek károsítják az agyat

Kukoricaföldeken történő nagybani permetezés.

A szerves foszfát peszticidek neurotoxikus hatással rendelkeznek. Habár egyes szerves foszfát rovarirtókat már betiltottak, azonban bizonyos fajtákat még mindig használnak a mezőgazdaságban. Ez az anyag a legveszélyesebb a terhes nőkre és a még meg sem született magzatokra.

A szerves foszfátokkal szembeni expozíció csökkentheti a gyermekek IQ-szintjét. Egy közelmúltban végzett tanulmány drasztikusan különböző háttérrel rendelkező gyermekekre összpontosított. De mindegyiknek meglepően hasonló eredményei voltak. Mindhárom vizsgálat során kimutatták, hogy a szerves foszfát peszticidek negatív és hosszú távú hatást gyakorolnak a gyermekek agyi egészségére, függetlenül attól, hogy szántóföldi növényeket fogyasztanak-e vagy olyan háziállatokat, amelyeket előzőleg szerves foszfáttal szennyezett táplálékkal etettek.

Mindhárom tanulmány arról számolt be, az expozíció befolyásolhatja a gyermekek olvasási és matematikai készségeit, viselkedési problémákat okozhat és csökkentheti a gyermekek intelligenciahányadosát.

A csapat arról számolt be, hogy a prenatális expozíció minden gyermekben több százalékkal csökkentette az IQ-értékeket, de az expozíció a munkamemóriára is negatív hatást gyakorolt. Azaz a peszticidek rombolják a kognitív képességeket és a rövid távú memóriára is kedvezőtlen hatást gyakorolnak. Az IQ-pontszámok csökkenése elegendő ahhoz, hogy problémát okozzon akár a matematikai, akár az olvasási készségekben.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kutatók egy másik vizsgálatot is végeztek. Állapotos nőket vizsgáltak, azaz szerves foszfát-metabolitokat vizsgáltak a szervezetükben az expozíció mérése szempontjából. A családok olyan területek közelében éltek és dolgoztak, ahol a szerves foszfátokat a növényekre permetezték és ahonnan a szél könnyedén a lakóhelyükre fújhatta ezeket a mérgező anyagokat. A kutatók felfedezték, hogy a szerves foszfátok még a meg nem született gyermekek agyi egészségét is károsítják, nem beszélve a szülés utáni kognitív képességek csökkenéséről. Az IQ-csökkenés miatt ezek a gyermekek speciális oktatást igényelnek a későbbiekben, hiszen képtelenek lennének a ritmust felvenni más, egyészséges gyermekekkel.

A tudósok úgy vélik, hogy a szerves foszfátok expozíciója korlátozza azon agyterület fejlődését is, amely a viselkedést és az érzelmeket szabályozza. A prefrontális kéreg fejlődésének károsodásával megjelenhet a gyermekeknél az ADHD, a tanulási és viselkedési problémák és a későbbiekben akár még a bűnözői magatartásforma is.

Manapság még mindig használnak szerves foszfátot a mezőgazdaságban. Elsősorban a citrusfélék, a szőlő, a diófélék, a brokkoli, a szamóca és az áfonya termesztése során. Ha azonban ragaszkodunk a tiszta gazdálkodásból származó táplálékok beszerzéséhez, akkor a szerves foszfátok okozta egészségkárosodás nem veszélyeztet bennünket.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük