fbpx

A probiotikum által csökkentett magas vérnyomás

Japán miso leves kis bambusztálban.

Ma már megdőlni látszik az a hiedelem, hogy a sófogyasztás szív- és érrendszeri megbetegedést okoz. Egyes hozzáértők szerint az alacsony sótartalmú diéta valójában csak fokozza a szív- és érrendszeri megbetegedéseket és akár még korai halálhoz is vezethet.

A mai kutatások inkább a bélrendszer nem megfelelő egészségi állapotában látják a probléma okát. Vagyis ha valakinek nem megfelelően működik a gyomor- és bélrendszere, sokszor van emésztési gondja, az már okozhat szív- és érrendszeri megbetegedéseket. A legújabb kutatások úgy találják, hogy a probiotikumok rendszeres fogyasztása csökkentheti a magas vérnyomást, amivel a szív- és érrendszerei betegségek kialakulásának esélyeit lehet minimalizálni. Azok, akik kevesebb, mint két hónapig fogyasztanak probiotikomokat, nem élvezhetik azok előnyeit. Ennél jóval hosszabb időtartamra van szükség ahhoz, hogy kifejthessék jótékony hatásukat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Azonban nemcsak a probiotikumok, hanem az erjesztett ételek is csökkenthetik a magas vérnyomást, sőt amennyiben rendszeresen fogyasztjuk azokat, a vérnyomás szinten tartásában is a segítségünkre lehetnek.

A probiotikumok többféle mechanizmuson keresztül befolyásolhatják a vérnyomást. Az egyik legfontosabb az inzulinrezisztencia kialakulásának megelőzése, ami a cukorbetegség egyik kulcstényezője. Az inzulinérzékenység jelenléte vagy hiánya fontos a szív egészségéhez, mivel az inzulinszint emelkedése miatt a vérnyomás is megnő. A magas vérnyomás az inzulinrezisztencia egyik mellékhatása, amely az érelmeszesedést irányítja.

A probiotikumok rendszeres fogyasztása biztosítani tudja az agyi egészséget és a bőr állapotának javulását, valamint a diasztolés és a szisztolés vérnyomás jelentős csökkenését. Milyen probiotikus táplálékok léteznek? A savanyú káposzta és más erjesztett zöldségek, a kimchi, a kefir, a joghurt vagy a miso leves.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a kutatók azt találták, hogy azoknál a betegeknél, akik a magas nátriumtartalmú étrend elkezdése előtt egy héttel probiotikumokat kezdtek el fogyasztani, mind a vérnyomásuk normalizálódott, mind a hasznos baktériumok szintje megemelkedett. A vérnyomás szabályozása mellett nagyon fontos az inzulinrezisztencia csökkentése, amivel a cukorbetegség elkerülhetővé válik. A diabétesz is oka lehet ugyanis a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük