fbpx

A rekedtség mögött súlyos betegség is állhat

Sállal körbetekert fájó torkára helyezi kezét egy középkorú hölgy.

Amikor rekedtek vagyunk, akkor alig tudunk megszólalni, nem tiszta a beszédünk és a hallásunkkal is problémák vannak. A rekedtség több ok miatt is kialakulhat, de akár súlyos betegséget is jelezhet. Berekedhetünk akkor is, ha a hangszálainkat túlerőltetjük. Ez általában a pedagógusokkal vagy az énekesekkel elég gyakran elő is fordul. Rekedtséget okozhat a folyamatos köhögés, a gégegyulladás, a reflux, a pajzsmirigy-megnagyobbodás, az allergia és a dohányzás is. Egyes idegrendszeri problémák is – mint például a Parkinson-kór – felelőssé tehetők a szűnni nem akaró rekedtség miatt. Sajnos, aki rendszeresen dohányzik, előfordulhat, hogy valamilyen súlyos betegség váltja ki a szűnni nem akaró rekedtséget. Például gégedaganat vagy pajzsmirigydaganat is állhat a háttérben. Daganatok a hangszalagokon is kialakulhatnak, azonban ezek lehetnek jóindulatúak is.

Orvoshoz akkor kell a rekedtség miatt fordulni, ha néhány nap alatt sem akar a panasz megszűnni, köhögés és véres köpet is társul hozzá, ha a nyelést fájdalom kíséri, ha valaki dohányzik, ha a beszéd nehezére esik, ha a hangszíne teljesen más lett, mint amilyen korábban volt, és ha emellé még valamilyen csomót is észlel a nyakán. További tünetek lehetnek még: fájdalom, hőemelkedés vagy a hang megváltozása. Ezek a tünetek önmagukban is elegendőek, hogy mihamarabb felkeresse a háziorvosát, ha viszont több szimptóma egyszerre jelentkezik, akkor semmi esetre se késlekedjen orvoshoz fordulni.

Többnyire ártalmatlan dolog áll a rekedtség mögött, de bízza ennek eldöntését szakemberre, így Ön is megnyugszik, és a terápia a mihamarabbi gyógyulását is elősegíti majd. A háziorvos minden bizonnyal szakorvoshoz irányítja, aki többnyire egy fül-orr-gégész lesz. A szakorvos általában gégetükrözést alkalmaz, és a beszédhangját meghallgatva ezt követően még további vizsgálatokat is előírhat.

A kezelés nyilván attól függ, hogy milyen betegség került diagnosztizálásra. Amennyiben valamilyen gyulladás okozza a panaszait, akkor elegendő néhány napig kímélni a hangszálainkat és meleg, mézes gyógyteát fogyasztani. Érdemes ilyenkor kerülni a fűszeres ételeket, az alkoholfogyasztást és a dohányzást is. Heveny gégehurut esetén akár még „csendterápiát” is előírhat az orvos, amelyet szigorúan be kell tartani a mihamarabbi gyógyulás érdekében. Daganat esetén műtét is szóba jöhet, de ez sok mindentől függ.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Előfordul, hogy rekedtséget csak a hideg, téli levegő okozza, ilyenkor a gyógynövények és néhány házi praktika a segítségünkre lehet. Rekedtségre a következő gyógynövényekből készült főzetek nagyon hatásosak: akácvirág, bodzavirág, kakukkfű, veronikafű vagy somkóró.

Rekedtség esetén az inhalálás is a segítségünkre lehet. Ezt megtehetjük kamillával, de a sós és szódabikarbónás inhalálás is enyhíti a rekedtség kellemetlen tüneteit.

A gargalizálás is sokat segíthet. 2 dl meleg vízben oldjon fel egy teáskanálnyi mézet és 1-2 csepp menta- vagy citromolajat. Ezzel az eleggyel gargalizáljon legalább két-három percen keresztül.

A gargalizálást, az aroma- és gyógynövény-terápiát ki lehet egészíteni talpreflexológiával is.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük