fbpx

A rettegett kór: oszteoporózis

Csontritkulásban szenvedő egyén felsőtestének sematikus csontváza, a gerinc pirossal festve.

Oszteoporózisról akkor beszélünk, amikor a csont mésztartalma és tömege lecsökken, amely gyakran a csontok fokozott törésével jár együtt. A csonttömeg gyermek- és fiatalkorban épül, a kor előrehaladtával azonban csontjaink egyre inkább veszítenek a tömegükből és sűrűségükből. Évente ez az arány akár 5 százalék is lehet. Ha a csontvesztés ennél nagyobb mértékű, akkor alakulhat ki csontritkulás. Az oszteoporózis ugyanúgy sújthatja a férfiakat és a nőket is, de kötődhet egyes betegségekhez is ez a kóros folyamat. A nők talán nagyobb veszélynek vannak kitéve, hiszen a menopauza felgyorsítja a csontvesztés folyamatát, de más hormonális eredetű problémák és az ösztrogénhiány is felelőssé tehető ennek a betegségnek a kialakulásáért. Napjainkban a menopauza is egyre korábban jelentkezik a nőknél. Sajnos a negyvenéves kor előtt jelentkező klimax is okozója lehet ennek a betegségnek, de a rendszertelen havi ciklus is felelőssé tehető az oszteoporózis kialakulásáért.

A csontritkulás létrejöttéért az egészségtelen életmód is hibáztatható, vagyis a túlzásba vitt kávéfogyasztás és dohányzás, az üdítőitalok vagy a túl sok foszfáttartalmú ételfogyasztás miatt is csökkenhet a csonttömeg. Ahhoz, hogy csontjaink egészségesek maradjanak, többek között kalciumra is szükségünk van, viszont a felszívódásához nélkülözhetetlen a D-vitamin jelenléte. Ez a vitamin gondoskodik arról, hogy a vérünkben megfelelő mennyiségben legyen jelen a foszfor és a kalcium, vagyis a csontok építőelemei. Több kutatás arról számolt be, hogy ahhoz, hogy csontjaink egészségesek maradjanak, A-, C- és K-vitaminra is szükségünk van.

Brit kutatások szerint a szulforafán nevű vegyület hatékonyan képes felvenni a harcot a csontritkulás ellen, így érdemes olyan zöldségeket fogyasztani, amelyek tartalmazzák ezt a vegyületet. Ezek a következők: brokkoli, kelbimbó, karfiol, káposzta, kínai kel.

Milyen tünetei vannak a csontritkulásnak? Elsősorban a gyakori csonttörések lehetnek a betegség figyelmeztető jelei. Idősebb korban általában a combnyaktörés meglehetősen gyakori és a vizsgálatok során állapítják meg az oszteoporózist is. A csontritkulás nem egy fájdalmatlan betegség, a páciensek gyakran számolnak be csontfájdalmakról. A csontritkulás kialakulhat a gerincben, amely el is görbülhet, de a tünetek közé sorolandó a testmagasság jelentős lecsökkenése, vagy a mellkas süllyedése.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A diagnózis felállítását követően a szakorvos gyógyszeres terápiát is felírhat, de a gyógymódok között szerepelhet a fizioterápia is, amely csökkenti a további csonttömegvesztést, minimalizálja a fájdalmat és a testtartást is javítja. A kezelés részeként fontos a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitel. Elsősorban a kalcium, a magnézium és a mangán bevitele javasolt. A csontszövet sűrűségére és a csonttömegre nagyon jó hatással vannak az omega-3-at és a halolajat tartalmazó étrend- kiegészítők is. Az omega-3 zsírsavak ugyanis növelhetik a csontok erejét és elősegíthetik az új csontsejtek képződését. A rendszeres testmozgás nem csupán késlelteti, de meg is akadályozhatja a betegség kialakulását. Ha valakinél már kialakult a csontritkulás, akkor próbálja ki a tai chit, mivel ez is növelheti valamennyire a csontsűrűséget, segít fenntartani a csonttömeget, de a csontok teherbíró képessége is növekszik valamelyest. A tai chi ezen kívül javítja a mozgáskoordinációs képességet és fejleszti az egyensúlyt, ami nagyon fontos, hiszen minden egyes apró baleset megnöveli az esélyét az újabb csonttörésnek.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük