fbpx

A stressz ellenségei: B-vitaminok, omega-3 zsírsav, zöld tea, tökmag

Tökmagok tálban és az asztalra szórva.

Manapság egyre több embert sújt a stressz. Próbáljuk ugyan elkerülni a mindennapos feszültséget, de ez nem olyan egyszerű, hiszen helyt kell állni a munkában, és nyilván még otthon is akadnak teendők. A nem megfelelő étkezési szokások és az alvás minőségének romlása, illetve a nem elegendő pihenés csak fokozza a stresszhatást.

Azok az emberek, akik gyakran stresszesek, állandó fáradtságról is beszámolnak, illetve érzelmileg kiégettnek érzik magukat. Emellett úgynevezett agyi köd is megjelenhet, vagyis csökken a koncentrációs képességük, romlik a memóriájuk, nem megfelelő a teljesítményük és az energiájuk is jelentősen megcsappan.

A krónikus stressz nemcsak lelkileg viseli meg az embert, de fizikai fáradtságot is okozhat. Ha a stressz hosszabb időn keresztül fennáll, sokféle betegséget generálhat, amelyek krónikussá is válhatnak. Nem ritka, hogy a daganatos betegségek kialakulásának a hátterében is a stressz áll.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A stressz nemcsak krónikus stresszt, hanem oxidatív stressz is okozhat. Ezeket feltétlenül kezelni szükséges, hogy ne alakuljanak ki komolyabb betegségek. Érdemes gyulladáscsökkentő táplálékokat beiktatni az étrendbe, ilyen táplálék lehet a fekete áfonya. Az áfonya sok káliumot, C-vitamint és flavonoidot tartalmaz, amelyek antioxidáns hatással bírnak, és gyulladáscsökkentő képességükről is ismertek.

Ha az emberi szervezet krónikus stressznek van kitéve, több kortizol hormont termel, ami elnyomja az immunrendszer működését, és mentális, illetve fizikai kimerültséget okozhat. A stressz ellen nagyon hatásos a tökmag és a zöld tea. A tökmag egy triptofán nevű aminosavat tartalmaz, amelynek nyugtató hatása van az agyra. A zöld teában pedig egy theanine nevű aminosav van, ami javítja a mentális fókuszt és mind fizikailag, mint mentálisan nyugtat.

Az omega-3 zsírsavak is nyugtatólag hatnak az emberi szervezetre. A teljes kiőrlésű gabonák B-vitamin-komplexet tartalmaznak, amelyek elengedhetetlenek az energiatermeléséhez és az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez.

A színes zöldségek és gyümölcsök is sok fitonutrienst tartalmaznak, van bennük ezen kívül C- és E-vitamin, flavonoidok, karotinoidok, amelyek megakadályozzák az oxidatív stressz létrejöttét és még gyulladást is csökkentenek.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.