fbpx

A szelén mint a pajzsmirigyegészség fenntartója

Nő mindkét kezével fogja kétoldalt a nyakát.

A szelén egy olyan ásványi anyag, amely nagyon sokféle testi funkcióban vesz részt. Többek között a megfelelő anyagcserét és a pajzsmirigy egészségét tudja biztosítani.

A szelén olyan erős antioxidáns hatással rendelkezik, amely sokféle betegségtől óvhat meg bennünket, hiszen semlegesíteni tudja a szervezetben felhalmozódó szabad gyököket, ezáltal jelentősen lecsökken az oxidatív stressz mértéke. Oxidatív stresszt sok minden okozhat a szervezetben, például ilyen a stressz, az alkoholfogyasztás és a dohányzás is. A legjobb az lenne, ha felhagynánk ezekkel a káros szokásokkal.

A szervezetünket sok olyan hatás éri, amelyek felelősek lehetnek a rákos betegségek kialakulásáért. A szelénnel kapcsolatban azonban bebizonyosodott, hogy akár még a daganatokkal szemben is védelmet élvezhetünk, amennyiben rendszeresen vagy kúraszerűen fogyasztjuk.

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy az alacsony szelénszint aktívan hozzájárul a szívbetegségek kialakulásához, azaz a szelénben gazdag táplálkozással meg is előzhetünk bizonyos szívbetegségeket.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A szelénnek a gyulladás csökkentésében van nagy szerepe. Ez pedig nagyon lényeges, hiszen a szívbetegség mint krónikus betegség szintén a gyulladás talaján jön létre. Az érelmeszesedés kockázatait is csökkentheti ez az ásványi anyag. Ez azért is olyan lényeges, mivel az érelmeszesedés az elsőfokú kockázati tényezője például a szívinfarktusnak és a stroke-nak.

Napjainkban nagyon sokan szenvednek Alzheimer-kórban, amely mentális és kognitív hanyatlással jár együtt. A fent említett stressz oka lehet a neurodegeneratív betegségeknek, így az Alzheimer-kór kialakulásának is. Az antioxidánsban gazdag táplálékok és az antioxidáns hatással rendelkező szelén is nagyon hatékony lehet az olyan betegségek megelőzésében, mint amilyen az Alzheimer-kór is.

A szelén a pajzsmirigy egészségét is védi. Ez az egyik olyan szervünk, amely a legtöbb szelént tartalmazza, így a megfelelő és egészséges működéséhez szükség is van erre az ásványi anyagra.

A szelénnek abban van nagy szerepe, hogy a pajzsmirigyet védelmezze az oxidatív stresszel szemben. A kutatások szerint nagyon hatékony lehet a szelén azon személyek esetében is, akik úgynevezett Hashimoto-betegségben szenvednek, ugyanis a szelén csökkenti az antitestek számát, enyhíti a gyulladást és még jó hangulatot is eredményez.

  1. Balla Istvan

    Vizsgálatok alapján több nyirokmenti göb alakult ki nyaki területen ,amihez meglehet hogy a szelén hiány is hozzájarulhatott

  2. Mikor célszerű a napi 100 mg szelént bevenni? Reggel este? étkezés előtt vagy után? szükséges a szünet a szedésben? köszönöm

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük