Szant bazsalikom leveleinek makrofotója.

A szent bazsalikomot évezredek óta tiszteletben tartják az ájurvédikus gyógyítással foglalkozók, hiszen ez a gyógynövény gyógyító képességekkel rendelkezik. Egyik legnagyobb előnye, hogy enyhíteni képes a krónikus stressz tüneteit, ezáltal a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatait is csökkenti.

A szent bazsalikom egy adaptogén gyógynövény. Ahhoz, hogy egy növényt az adaptogén kategóriába sorolják, meg kell felelnie néhány kritériumnak. Vagyis meg kell erősítenie az immunrendszert, segítenie kell a szervezetet stressz idején és támogatnia kell a szervezetet a daganat megelőzésében.

A szent bazsalikom egy antioxidáns, gyulladásgátló gyógynövény, amely az immunrendszer védelmét is biztosítani tudja. A szent bazsalikomot nem szabad összetéveszteni az ételek ízesítésére használt bazsalikommal. A szent bazsalikomot ázsiai bazsalikomnak is nevezik, mivel egy indiai eredetű növény, amely különféle gyógyító összetevőket tartalmaz, amelyeknek hasznos tulajdonságai érvényesülnek a gyógyítás során.

Vizsgálatok során kiderült, hogy a szent bazsalikom képes az oxidációval károsított sejtek javítására és még a sugárzás által károsított sejt DNS helyreállítására is, ami kemoprotektív hatásokat eredményez. Az egyik vegyülete a BCP, vagy az (E)-beta cariophyllén erős gyulladáscsökkentő hatással bír. A szent bazsalikom csökkenti a szervezetben a gyulladást, ezáltal jelentősen képes a fájdalmat is mérsékelni, mindezt nemkívánatos mellékhatások nélkül teszi. Ezen kívül a szent bazsalikom segíthet enyhíteni a stressz okozta szorongást, depressziót és álmatlanságot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A folyamatos stressznek pusztító hatása lehet. A krónikus stressz károsítja az idegrendszert, elnyomja az immunrendszert és fokozott étvágyat, illetve súlygyarapodást okozhat. A szent bazsalikom azonban képes kiküszöbölni a stressz ezen károsító hatásait.

A gyógynövényről kimutatták, hogy sikeresen csökkenti a stresszhormonok szintjét, különösen a kortikoszteront és a kortizolt. Az alacsonyabb kortikoszteronszint javíthatja a mentális funkciókat, miközben csökkenti az életkorral összefüggő mentális rendelleneségek kockázatát.

A szent bazsalikom erős antioxidánsokkal, például eugenollal, apigeninnel, luteolinnal, rozmarinsavval és béta-szitoszterinnel van tele. A szent bazsalikom nemcsak elnyomja a rákos sejtek elterjedését, hanem a rosszindulatú sejtekben apoptózist, vagy sejthalált is okozhat.

A szent bazsalikom növeli az antioxidáns aktivitást, megváltoztatja a génexpressziókat, indukálja az apoptózist, gátolja az új erek kialakulását, amelyek a daganatokat táplálják, illetve a javára mondható a rák metasztázisának és elterjedésének megelőzése.

Ehhez a cikkhez 3 hozzászólás

  1. Bognár Zoltánné

    Szeretném megkérdezni, hogyan lehet a szent bazsalikomhoz hozzájutni?

  2. Takács Paulina

    SZERETNÉM MEG KÉRDEZNI HOL KAPHATÓ A SZENT BAZSALIKOM ÉS MILYEN TERMÉKEK LÉTEZNEK BELOLE??

    • Lehet kapni szárított vagy kapszulázott formában is, ha rákeres a neten, talál beszerzési forrásokat.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*