Piros bazsarózsa (Paeonia officinalis) gyönyörű virága.

A bazsarózsafélék családját gazdagító piros bazsarózsa (Paeonia officinalis) nemcsak dísznövényként, hanem gyógynövényként is funkcionál. Találkozhatunk vele Európán kívül a Déli-Alpokban és Kis-Ázsiában is. A növénynek gumós gyökere van, virágai teltszirmúak, leveli szárnyaltak és nagyszámú porzókkal rendelkezik. A piros bazsarózsa sziromlevelei a cseranyagokon kívül festékanyagokat is tartalmaznak, így gyakran használják teakeverékekben színfokozóként.

A legtöbb hatóanyagot a növény gyökere tartalmazza, így a népi gyógyászat régebben előszeretettel alkalmazta bélpanaszokra, de köszvényt is gyógyítottak a segítségével és hasznosnak találták epilepszia esetén is.

Kínában már ősidők óta használják ezt a gyógynövényt, pontosabban annak gyökerét, amelyből szépítőszert, vagyis tonikot készítettek nők számára. Gyakran javasolták ezt a növényt azoknak az asszonyoknak is, akik gyakran szenvednek menstruációs panaszoktól.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A piros bazsarózsa hazánkban egy őshonos, csodaszép virág, amelyhez számos tavaszköszöntő hagyomány kapcsolódik. Ez a dísznövény májustól júniusig bontogatja csodaszép szirmait és pünkösd idején gyönyörködhetünk benne. Magyarországon élt egy olyan hiedelem, hogy aki esténként a fürdővizébe piros bazsarózsaszirmokat szórt, reggelre csodaszéppé változott.

A piros bazsarózsát nem csupán a szépsége, hanem a gyógyító hatásai miatt is kedvelhetjük. A gyógynövény latin neve Paeonia officinalis. Ezt az elnevezést a görög istenek orvosa, Páion nevéből eredeztetik, aki a piros bazsarózsával sokféle betegséget képes volt meggyógyítani. Az antik világban bájitalba is belekeverték a rózsa szépséges szirmait, az arab orvosok cukorbaj ellen használták, de a kínai orvoslás és a középkori füvesemberek is előszeretettel használták ki a virág gyógyító erejét.

A virágnak elsősorban a gyökerét használták fel gyógyító célokra. Gyógyítottak vele sárgaságot, vese- és hólyaghurutot, de a reumás panaszokat is orvosolták a segítségével.

Régebben a növény leveleiből és virágaiból főzetet is készítettek, amelyet hányás, hasmenés, fejfájás és depresszió kezelésére alkalmaztak. Mivel a bazsarózsát enyhén mérgező növényként tartják számon, így a legjobb, ha csak gyógyszertári minőségű készítményt vásárol, amelyet nem lehet túladagolni. A túladagolás ugyanis gyomorbántalmakat és bélhurutot okozhat. Várandós és szoptatós kismamáknak, illetve véralvadást befolyásoló gyógyszer fogyasztása mellett tilos a gyógynövény bárminemű használata!

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*