fbpx

A szívbetegség jobban fenyegeti a nőket?

Egy orvosi rendelőben egy doktornő egy idős szívbetegnőt vizsgál.

Azt gondolnánk, hogy a férfiak vannak nagyobb veszélynek kitéve, már ami a szívbetegségeket illeti, pedig ez egyáltalán nincs így. A nők közül sokkal többen halnak meg valamilyen szívbetegségben, mint a férfiak – és ez az állítás nemcsak hazánkban, hanem világszerte érvényes.

Milyen szívbetegségek érinthetik a nőket? Például ilyen a szívritmuszavar, a koszorúér-betegség, a stroke és a perifériás érrendszeri betegség. Nagyon fontos, hogy komolyan vegyük a figyelmeztető jeleket és a tüneteket. Ilyen szimptóma lehet a légszomj vagy a mellkasi fájdalom, de más tünetek is megjelenhetnek, akár a kényelmetlenségérzés a nyakban, a torokban, az állkapocsban, a gyomorban, a karokban, a vállakban és a hátban. Nyomás is megjelenhet a mellkasban. Gyomorrontásszerű érzés, hányinger és hányás is megjelenhet. A heves szívdobogásérzés és a megmagyarázhatatlan fáradtság is a tünetek sorába tartozik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Mint minden betegségnél, a szívbetegségnél is nagyon-nagyon lényeges, hogy a prevencióra, azaz a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt. Hiszen ha már kialakult a betegség, akkor lehet, hogy nem is lehet gyógyítani, és a betegnek sok szabályt be kell tartania, azaz rengeteg korlát nehezítheti meg az életét. Ezekkel nem könnyű együtt élni, főleg ha valaki korábban is fittyet hányt a szabályokra.

Léteznek olyan életmódbeli tényezők, amelyek jelentősen lecsökkenthetik a szívbetegségek kialakulásának a kockázatait. Ilyen például az egészséges testsúly elérése és fenntartása. Nagyon fontos az egészséges étrend kialakítása. Ebbe beletartozik az alacsony, telített zsírtartalmú táplálékok korlátozása. Ellenben nagyobb hangsúlyt szükséges fordítani a zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztására.

Lényeges az is, hogy megbirkózzunk a stresszel, mert a stressz az egyik rizikótényezője a szívbetegségek kialakulásának. Ha valakinek magas a vérnyomása, mindenképpen kezeltesse és tartson be minden szakorvos által adott utasítást, mivel a magas vérnyomás az egyik kockázati tényezője például a szívinfarktus kialakulásának. Az is fontos, hogy az összkoleszterin szintjét is csökkentsük. És ami a legfontosabb, hogy ne dohányozzunk és mértékkel fogyasszunk alkoholt, hiszen ezek is kiemelt szerepet játszanak a szívbetegségek kialakulásában.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Kimaradt a cikkből a mozgás, a mozgás, a mozgás! Addig tudunk nagyot alkotni, amíg nincs baj. Fiatal korban megfelelő edzetséggel elérhető, hogy nyugalmi pulzusunk akár 50-re is lemenjen. Innen indulva, idősödve, kevésbé megerőltető mozgást fenntartva tehetünk valamit. Több forrás javasolja a napi 8 kilométer gyaloglást, 60 felett kezdtem és jó!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük