Cikkekre vágott görödinnye.

Az egyik vezető halálok ma Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések. Szívbetegség sok tényező miatt is kialakulhat. Többek között az elhízás és a magas vérnyomás is az egyik ok lehet. Az új kutatások azt sugallják, hogy a görögdinnye jelentősen lecsökkentheti a szívbetegség kialakulásának kockázatát. Egy 2014-ben végzett vizsgálat szerint a görögdinnye túlsúlyos felnőttek esetében vérnyomáscsökkentőnek bizonyult. És ez akkor is érvényes volt, amikor a vizsgálati alanyok nyugalmi, illetve stresszes állapotban voltak.

A vizsgálatban résztvevőket két csoportra osztották. Az egyik csoport tagjai placebót, míg a másik csoport tagjai L-citrullint és L-arginint – a görögdinnyéből kivont aminosavakat – kaptak. Ezeket a személyeket aztán olyan helyzeteknek tették ki, ami megemeli a vérnyomást. Ilyen volt például a szimulált stresszhelyzet és a hideg időjárás. Ez utóbbi esetben is keményebben dolgozik a szív, ami vérnyomásemelkedéssel jár együtt. Az elhízott és a magas vérnyomásban szenvedő emberek fokozott veszélynek vannak kitéve, amikor az időjárás lehűl. Állapotuk miatt sokkal magasabb a szívroham és a stroke kockázata, mint az egészséges emberek esetében. A kutatás során bebizonyosodott, hogy a görögdinnye-kivonat szívvédő hatással volt a stressznek vagy a hidegnek kitett emberekre és az állapotuk nem rosszabbodott. Ez volt az első olyan kutatás, amikor a görögdinnye a vérnyomáscsökkentésben bizonyított.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A görögdinnyéről bebizonyosodott, hogy értágító hatással rendelkezik és az artériás funkciót is javítani képes. Meg is állapították erről a gyümölcsről, hogy egy nagyon egészséges táplálék, amely segítséget jelenthet az egészségmegőrzésben és a betegségek megelőzésében.

Egy 2011-ben végzett másik vizsgálatban a görögdinnye szintén jól szerepelt. Ebben az évben azt sikerült erről a gyümölcsről bebizonyítani, hogy csökkenteni képes a testzsírt, az LDL-koleszterin szintjét és testsúlycsökkentő hatása is igazolódott.

A görögdinnye likopinban gazdag, amely egy erős antioxidáns. Ez az antioxidáns vegyület hatástalanítani tudja a káros szabad gyököket, amelyek hozzájárulnak a szívbetegségek kialakulásához. A likopin mellett A- és C-vitaminokban is gazdag, amelyek szintén antioxidánsként működnek. A görögdinnye gyulladáscsökkentő hatással is bír, amely sok esetben okozója lehet a krónikus betegségeknek, beleértve a szív- és érrendszeri betegségeket.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

  1. Albók László

    És a vercukorszint?

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*