fbpx

A szívvédő articsóka

Egy asztalon egymásra helyezve három articsóka.

Akik eddig nem illesztették be az étrendjükbe az articsókát, mindenképpen tegyék meg, hiszen ez a táplálék szívvédő hatásokkal rendelkezik, illetve nagyon hasznos a májbetegség és a cukorbetegség megelőzésében is.

Az articsóka tele van értékes tápanyaggal, leginkább olyan antioxidánsok gazdag tárháza, mint például rutin, cinarin és kvercetin. Mivel nagyon sok fitonutrienset is tartalmaz, ezért a világon az egyik antioxidánsokban leggazdagabb zöldségnek számít.

Az articsókával kapcsolatban is rengeteg kutatást végeztek. Megállapításra került, hogy kiemelkedő a koleszterinszint-csökkentő hatása. Egy kutatásba olyan embereket vontak be, akik magas koleszterinnel küzdöttek. A 12 héten át tartó kutatás során a résztvevő személyek mindennap kaptak articsóka-kivonatot. A vizsgálat végén minden embernek, aki a vizsgálatban részt vett, csökkent a koleszterinszintje. A kutatók úgy vélik, hogy a növény levelei oly módon csökkentik ezt az értéket, hogy voltaképpen megzavarják a szervezetben a koleszterintermelő folyamatokat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az articsóka egy remek fitonutrienst, a cinarint is tartalmaz, amelynek kiemelkedő szerepe van a koleszterinszint csökkentésében. Egy másik fitonutriens is megtalálható az articsókában, mégpedig a luteolin, amelynek szintén kulcsszerepe van ebben a folyamatban.

Ez a növény több módon is megakadályozza, hogy túl magas legyen a koleszterinszint a vérben. Egyrészről megzavarja azoknak az enzimek a működését, amelyek részt vesznek a koleszterin-termelésben. Másrészről növeli az epetermelést, ami hozzájárul ahhoz, hogy a szervezetből minél több koleszterin kiürüljön.

Az articsóka alacsony zsírtartalommal rendelkezik, de rendkívül magas a rosttartalma, és nagyon sok értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, leginkább C- és K-vitamint, foszfort, folsavat és magnéziumot. A belőle készült kivonat nemcsak a koleszterinszint csökkentésében verhetetlen, hanem a magas vérnyomás mérséklésében is.

Az articsóka rendszeres fogyasztása védi a májat a különféle betegségektől és károsodásoktól, és a zsírmáj-betegség tüneteit is nagyszerűen enyhíti.

Levélkivonata az emésztésre is pozitívan hat. Mivel növeli a jó bélbaktériumok számát, így hatékonyan támogatja az emésztési folyamatokat. Az IBS tüneteit is mérsékli azzal, hogy növeli a jó bélbaktériumok arányát, de gyulladást is csökkent, illetve enyhíti a bélgörcsöket.

 1. Nagyné Papp Erika

  Az articsóka nagyon magas áron és ritkán kapható az üzletekben.
  Érdekelne, hogy kiskertekben termeszthető- e? Nagyon sok ember küzd azokkal a betegsegekkel amelyeket a cikkben említenek! Nem élhetünk “kapszulákon”,
  ismertetni kellene, a megfelelő étrendet. E cikk sorozathoz hasonlóan közérdeklődésre tarthatna számot egy dietetikusok által összeállított ” helyes
  ételkészítési sorozat is
  is pl. e-learning formában, mivel a kulonleges zöldsegek feldolgozása nem közismert.

  1. Valóban, elültethető az articsóka, elég jól bírja a klímánkat. Arra kell számítani ugyanakkor, hogy elég nagy helyigényű növény.

  2. Nemes Margó

   Tisztelt Dudás úr. hol kapható az articsóka mag én is szívesen termelném és fogyasztanám a betegségemből kifolyólag. Várom válaszát üdv. Margó

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük