fbpx

A túl sok D-vitamin sem jó

D-vitamin-kapszulák kiöntve egy orvosságos üvegből.

A D-vitamin egy nagyon fontos és egy alapvető vitamin, amely az egészséges csontok és fogazat építésében és fenntartásában segít. D-vitamin nélkül a szervezetünk nem tudja az egyik legfontosabb ásványi anyagot, a kalciumot sem hasznosítani, amely pedig a csontok egyik fő építőeleme.

D-vitamin a napfény hatására szintetizálódik a szervezetünkben. Ez a vitamin védelmet jelenthet a cukorbetegség és a rákos megbetegedésekkel szemben. A D-vitamin természetes forrásai: szardínia, lazac, tonhal, osztriga és rák.

Az idősebb személyek gyakran szenvednek D-vitamin-hiányban, mivel ők csak keveset tartózkodnak a napon. Ebben az esetben gondoskodni kell a D-vitamin-kiegészítők fogyasztásáról, ami nemcsak a csontok megerősítésében vesz részt, de a memóriát is javítani tudja. A D-vitamin-hiányhoz számtalan betegség kapcsolódik. Többek között a depresszió, a demencia, a diabétesz, az autizmus és a skizofrénia.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Láthattuk, hogy a D-vitamin-hiány súlyos betegségek okozója lehet, azonban ezt a vitamint túl is lehet adagolni, ami szintén veszélyt jelent az egészségre nézve.

A túl sok D-vitamin okozhat extrém fáradtságot, feledékenységet, de a hányinger és a hányás is a szimptómák között szerepelhet.

Ha valaki túl sok D-vitamint szed, akkor a kalcium felhalmozódhat a vérében. A hiperkalcémia tünetei a következők lehetnek: emésztőrendszeri megbetegedések – hányás, hasmenés, hasi fájdalom – fáradtság, szédülés, túlzott szomjúság, gyakori vizelés. Az élelmiszer-intoleranciához, illetve az irritábilisbél-szindrómához kapcsolódhatnak olyan emésztőrendszeri panaszok, mint hányás, hasmenés és hasi fájdalom. Azonban ez a túlzott D-vitamin-bevitel tünetei is lehetnek.

Az erős csontok fenntartásához D-vitaminra van szükség. Ha a szervezet nem kap elegendő D-vitamint, akkor csökkenhet a csont tömege, sűrűsége, és akár még csontritkulás is kialakulhat. Azonban a csontoknak a túl sok D-vitamin sem jó, hiszen akkor megemelkedik a kalciumszint a vérben, illetve a nagy mennyiségű D-vitamin a K2-vitamin tevékenységét is megzavarja, azaz nem tud elég kalciumot kivonni, így az a csontokban és a vérben felhalmozódva ismételt problémákat vonhat maga után.

A sok D-vitamin tehető felelőssé a veseelégtelenség kialakulásáért. Éppen ezért, ha D-vitamin-kiegészítésre szorul, mindenképpen konzultáljon előtte a kezelőorvosával, aki meghatározza az Ön számára legmegfelelőbb dózist.

1 hozzászólás

  1. A K2 önmagában felboríthatja a K-vitamin háztartást. A K1-ből pedig amúgy is képes a szervezet K2-t előállítani. Tehát a “sima” K1 bőven elegendő. Nem egy olyan kutatás látott már napvilágot, amely hasznosabbnak ítélte a K1-, mint a K2 kiegészítést.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.