fbpx

A vese és a húgyutak gyógyítója: aranyvessző

Teatojásban szárított aranyvessző (Solidago virgaurea), mellette a friss gyógynövény sárga virágai.

Az aranyvessző (Solidago virgaurea) Európában, így hazánkban is megtalálható gyógynövény, amely akár az egyméteres magasságot is elérheti. Európán kívül azonban előfordul még Kelet-Ázsiában és Észak-Afrikában is. A gyógynövénnyel elsősorban ligetekben, erdőszéleken, bokros helyeken és vizek menték, vízpartokon találkozhatunk, de ma már nagyon sokan dísznövényként is termesztik. A növény levelei lándzsa formát öltenek és fűrészesek, aranysárga virágai sűrű fürtökben állnak. Népies elnevezései: aranyos ruta, aranyvesszőfű, aranyos istápfű, magas aranyvessző és jágerkender. Gyógyászati célokra az aranyvessző virágos hajtásait lehet felhasználni.

A gyógynövény legfontosabb hatóanyagai a flavonoidok, a triterpén szaponinok, a nyálkaanyagok, a fahéjsav-származékok, a cserzőanyagok, a glikozidok és az illóolaj. Az aranyvessző görcsoldó, vizelethajtó, izzasztó és gyulladásgátló hatásokkal rendelkezik. Gyulladáscsökkentő hatása miatt javasolható nyálkahártya-gyulladásra, vastagbélgyulladásra, de a hüvelygombát és a Candida gombát is eredményesen orvosolja. A gyógynövény hatékonyan kezeli a gyomor- és a bélfertőzéseket, illetve javítja az étvágyat.

A gyógynövény alkalmas sebek gyógyítására, de segítségével kezelhetjük a megfázást és a húgyúti megbetegedéseket is. Az aranyvesszőből készült tea orvosolja a húgyúti fertőzéseket, de használatával megelőzhetővé és kezelhetővé válik a vesehomok és a vesekő is, azonban minden ilyen problémánál mindenképpen konzultálni szükséges szakorvossal. A gyógynövénynek epeserkentő hatása is van, hatékonyan vesz részt a máj tisztításában. A gyógynövény képes az immunrendszert is megerősíteni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az aranyvesszőből forrázással készíthetünk teát. A teát lehet fogyasztani epeproblémák megelőzésére, de a gyógynövényből készült főzet alkalmas epehomok és epekő elhajtására is. A gyógynövényből készült tea enyhülést hozhat azoknak a hölgyeknek is, akik menstruációs görcsöktől szenvednek minden hónapban. Már a ciklus előtt néhány nappal érdemes az ebből a gyógynövényből készült teát kortyolgatni.

Az aranyvesszőt külsőleg is lehet használni, mégpedig fekélyekre és sebekre. A növény levelei a rovarcsípések okozta kellemetlen tüneteket enyhítik. Öblögetésre is alkalmas a gyógynövényből készült főzet, torokgyulladásnál és fogínyvérzésnél nagyon hatásos ez a módszer.

Mikor nem ajánlatos az aranyvesszőből készült teát és egyéb készítményeket fogyasztani, használni? Olyan ödémák esetén, amelyek valamely vese- vagy szívprobléma miatt alakultak ki. Áldott állapotban lévő hölgyeknek és szoptató kismamáknak sem javasolt az aranyvesszőt tartalmazó készítmények fogyasztása.

  1. Ágostonné Nagy Zsuzsanna

    Nagyon nagy anyag, még nem tudtam átolvasni, de nagyon érdekel , mert diabetes 2-s, magas vérnyomás, veseproblémák, emlékezet kiesés / még enyhe/ betegségekkel élek, 15 féle gyógyszert szedek, de gyógynövényteákat is használok/Gyuri bácsi / Pár nap vagy egy hét kell míg átolvasom és vissza-visszanézek. Akkor küldök hosszabb véleményt. Örülök, hogy ilyen komoly munkát kaptam

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük