fbpx

Allergia és duzzadt nyirokcsomók

Orvos vizsgálja tapintással egy szakállas férfi nyaki nyirokcsomóit.

A nyirokcsomók a test számos pontján megduzzadhatnak. Ez is jele annak, hogy valami nem működik megfelelően a szervezetben. Amikor a nyirokcsomók megduzzadnak, akkor valamilyen fertőzés alakult ki a testünkben, amit vírusok és baktériumok is okozhatnak.

Nyirokcsomó-duzzanatot még allergia is okozhat. Az allergia és a nyirokcsomó-duzzanat hátterében különféle allergének is állhatnak, mint például a por vagy a pollen.

A nyirokcsomó nem más, mint a nyirokrendszer fontos része. Jelentőségteljes feladatai közé tartozik a nyirokfolyadék szállítása. A nyirokrendszer az immunrendszer fontos részét képezi.

A nyirokrendszernek elsősorban az az egyik kulcsfontosságú feladata, hogy a nyirokfolyadékot, a testben lévő méreganyagokat, baktériumokat és vírusokat a nyirokcsomókba szállítsa.

A nyirokrendszernek a fertőzések elleni küzdelemben is nagy a szerepe. A nyirokrendszer az egész testünket behálózza és a nyirokcsomók a test számos pontján megtalálhatók. A nyirokcsomók akkor duzzadnak meg elsősorban, amikor megpróbálják kiszűrni a kórokozókat. Általában a nyakban, az ágyékban és a hónaljban található nyirokcsomók duzzadnak meg.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Sok minden kiválthatja a nyirokcsomók megduzzadását. Minden, ami aktív állapotba juttatja az immunrendszert, előidézheti a nyirokcsomók duzzanatát.

A nyirokcsomók duzzanatát kiválthatja felső légúti fertőzés, megfázás és még allergia is. Ezekben az esetekben a nyak két oldalán lévő nyirokcsomók duzzadnak meg.

Mit tehetünk duzzadt nyirokcsomók esetén? Ha felkerestük az orvost és ő gyógyszert írt fel, akkor várjuk annak pozitív hatásait. Ha azonban allergiásak vagyunk, a nyirokcsomóink sokat kerülnek duzzadt állapotba, akkor mi magunk is kipróbálhatunk olyan gyógymódokat, amelyek hatásosak lehetnek. A meleg borogatás nagyon hatásos lehet. Nemcsak a nyirokcsomó-duzzanatot csökkenti, hanem a megduzzadt nyirokcsomó okozta kellemetlen tüneteket is, mint például a nyakfeszülés és a fájdalom.

A nyirokcsomó duzzanata gyakran azt az érzést kelti bennünk, mintha csak a torkunk fájna. Ez ellen pedig a sós vizes gargalizálás nagyon hatékony. Töltsünk meg egy 2 dl-es poharat langyos vízzel, tegyünk bele fél kávéskanál sót és gargalizáljunk ezzel az eleggyel. A sós víz nemcsak megnyugtatja a torkot, de nagyon hatékony a szájüregben, illetve a torokban tanyázó baktériumokkal szemben is.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Nem lehet elégszer leírni: a vért a szívünk pumpálja, a nyirkot pedig a testmozgás. Az ülő életmód ezért is káros. Legjobb lenne rendszeresen fára mászni, csak az egy kicsit veszélyes.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük