fbpx

Amikor az élet beteggé tesz – civilizációs betegségek

Fiatal üzletember irodájában fáradtan, a laptopjára bukva pihen.

Egyre gyorsul az élet, alig marad idő lélegzethez jutni, gondolkodni. Az életet a munka uralja, egyedüli céllá válik, míg egyszer nem megy tovább, és a diagnózis: burnout szindróma. Az úgynevezett civilizációs betegségek – azaz az egészségtelen életmódból származó jelenségek – másik kifejeződése az örök fiatalság és szépség utáni vágy. Az életmódbetegségek egyre gyakoribbak, és megmutatják, milyen irányba tart az életünk.

Amikor a szépség betegít

Úgy tűnik, Barbie több mint 50 évvel ezelőtti születése olyan szépséghullámot váltott ki, amely aligha állítható meg. Ma már a hónalj és a láb szőrtelenítése, a smink és a fogfehérítő rendszeres alkalmazása szinte a jó modorhoz tartozik. Ezen kívül krémezünk, hogy az idő jeleit feltartóztassuk, hajat festünk, hogy az ősz hajszálakat elfedjük és zsírleszívást végeztetünk, hogy terhesség után a bikiniben gyorsan újra jó alakunk legyen. Az ember hamar ördögi körbe kerül, mert örökké fiatalnak és vonzónak maradni csak a műanyag babák tudnak. Különböző pszichés zavarok, mint a Dorian Gray-szindróma vagy a tanorexia – a szoláriumfüggőség – a megnyilvánulásai a hibátlan külsőre való törekvésnek. A testtorzulásos zavart is ide sorolhatjuk. Ennek során az érintettek csúnyának érzik magukat, és az étkezési zavarokhoz hasonlóan hamis képet alkotnak magukról.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Amikor a média betegít

A pszichés zavarok fiókjába kerülhet a függőség az internettől, számítógéptől, televíziótól és számítógépes játékoktól. Amikor a valós élet egyre inkább a háttérbe szorul és csak a monitor fényes villogása vált ki boldogságérzetet, cselekedni – és ha szükséges –, kezelni kell. Ha az ember elmerül az internetes közösségek és chatszobák világában, a társas életet elhanyagolja, a munka mellékessé válik, sőt a testi higiénia is háttérbe szorul. Már létrejöttek az első terápiás központok internetfüggők számára.

Amikor a munka betegít

A burnout szindróma lelki kiégettséget jelöl, amely akkor jön létre, ha valaki nap mint nap túl sokat ad magából. Különösen érintettek azok az emberek, akik szeretnek segíteni. Az első tünetekhez tartoznak az alvászavarok és a koncentrációs gyengeségek, később ezekhez az egész testen fellépő fájdalom és teljes érzelmi, fizikai kimerültség is társul. A vége öngyilkosság lehet, ha nem ismerjük fel, hogy kezelésre van szükség.

  1. Sok mindenről lehet értesülni a cikkben, de a körömtöredezésről mely már nálam sulyos. Elvékonyodik a köröm, hosszában redős, és pillanatok alatt letörik. már vitamint is probáltam szedni, de nem változott. KÉREK TANÁCSOT.

  2. Köröm repedezésre mely már nagyon sulyosan elvékonyodik és hosszában redős, állandóan a husig letörik nagyon kellemetlen és néha fáj. Vitamint már szedtem de nem használt. Kérem tanácsukat.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük