Egy pohár tejet fog kezében egy pirosra lakkozott körmű, idősebb hölgy.

Általánosan ismert, hogy a kalcium fontos szerepet játszik az erős és egészséges csontok fenntartásában. A posztmenopauzába kerülő hölgyekre ez különösen igaz, ezért fontos, hogy odafigyeljenek a kalciumbevitelükre és szintjükre.

Egy vizsgálatba posztmenopauzás nőket vontak be. A kutatás során megállapították, hogy a nők mintegy 35 százaléka csontritkulásban szenvedett, mivel ezek a hölgyek szinte alig fogyasztottak kalciumban dús tejtermékeket. Ugyanakkor ezek a hölgyek magas vérnyomással is küzdöttek. A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy erős kapcsolat van a posztmenopauzában lévő nők alacsony kalciumfelvétele és a csontritkulás között. De ez nemcsak a csontritkulás, hanem a magas vérnyomás kockázatának a növelésére is képes.

Ideális esetben az egészséges táplálkozás minden korosztályban lévő nőnek biztosítja azt a kalciumszintet, amelyre szüksége van. A szomorú igazság azonban az, hogy hazánkban még mindig csak kevesen részesítik előnyben a zöldségek fogyasztását, amelyek ezt az ásványi anyagot tartalmazzák.

A gabonamagvak, a bab, a sötétzöld leveles zöldségek bőségesen tartalmaznak kalciumot. A kelkáposzta és a spenót is kiváló források lehetnek, hasonlóan a len-, a szezám- és a chiamahoz. A brokkoliban is sok van ebből az ásványi anyagból, amellett, hogy C- és A-vitamint is tartalmaz.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kalcium és a D-vitamin a csontritkulás megelőzésének a sarokköve. Az egészséges csontmátrixhoz létfontosságú egyéb ásványi anyagok és tápanyagok közé tartozik a magnézium, a kálium, a C-vitamin, a K-vitamin, a B12-vitamin, a cink, a mangán, a bór, a réz és a szilícium.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a kalcium csökkentheti a csontveszteséget és megakadályozhatja a csontritkulás kialakulását. A kalcium megköveteli a D-vitamin jelenlétét a maximális felszívódás érdekében.

Sok esetben nincs elegendő kalcium az emberek szervezetében. Ennek számos oka lehet. Vese- vagy májproblémák, esetleg a napsütés hiánya az adott területen. Ok lehet még a gyomor- és bélrendszeri probléma, az alacsony étrendi kalciumbevitel vagy a kalcium felszívódását gátló gyógyszerek.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*