fbpx

Az alkoholfogyasztás és a magas vérnyomás

Egy férfi asztalnál ülve fejét a kezeibe temetve ül, előtte üres alkoholos poharak és sörös pohár.

Ma már tény, hogy a rendszeres és túlzó alkoholfogyasztás és a magas vérnyomás szorosan összefügg egymással. Évente több millió ember hal meg világszerte alkohol okozta magas vérnyomásban.

Amikor alkoholt fogyasztunk, akkor a vérnyomásunk folyamatosan emelkedik, elér egy szintet és ebben a magas tartományban marad. Akkor kezd újra normálissá válni, amikor a máj elkezdi lebontani a szervezetben az alkoholt. A hosszú távú és rendszeres alkoholfogyasztás krónikus magas vérnyomást okoz, ami viszont nagyon veszélyes az egészségre nézve, hiszen szív- és érrendszeri problémákat, szívinfarktust és stroke-ot is okozhat.

Az alkohol több módon is befolyásolja a vérnyomást. A rendszeres, túlzó mértékű alkoholfogyasztás érszűkületet is okozhat, ami arra ösztönzi a szívet, hogy sokkal erőteljesebben dolgozzon, még jobban pumpálja a vért az erekbe, hogy az összes sejthez eljuthasson – ez viszont a vérnyomás emelkedését eredményezi.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az alkohol a központi idegrendszerre is befolyással van. Hatására adrenalin szabadul fel a szervezetben, ami pedig szapora pulzust okoz és még a szisztolés vérnyomást is megemeli.

Az alkohol nagyon sok kalóriát tartalmaz. Ez előbb-utóbb megnöveli a zsírsejtek számát, ami elhízáshoz vezethet és ettől is megemelkedhet a vérnyomás. De a triglicerid szintjét is megnöveli a vérben, ez pedig károsítja az artériák falait, amelyek végül megkeményedhetnek, rugalmatlanná válhatnak. A vér így sokkal nehezebben képes az ereken áramolni, ami szintén vérnyomás emelkedést okoz. Nem beszélve arról, hogy az artériák megkeményedése vérrögképződéshez is vezethet.

A magas vérnyomás megelőzésében kulcsszerepet tölt be, ha csak mértékkel fogyasztunk alkoholt, ha egészségesen táplálkozunk és ha aktív életet élünk. A dohányzás abbahagyása is segíthet a magas vérnyomás csökkentésében és normalizálásában – a tapasztalatok szerint ugyanis aki túlzó mértékkel fogyaszt alkoholt, nagy valószínűséggel dohányzik is, persze ez nem törvényszerű.

A magas vérnyomást mindenképpen kezelni kell. Ha valaki olyan tünetet tapasztal, mint fejfájás, fáradtság, légzési problémák vagy szívvel kapcsolatos gondok – szapora szívverés, magas pulzusszám – és ezek a tünetek rendszeresen megjelennek, akkor mindképpen szakorvosi vizsgálat szükséges, hogy a kezelés mihamarabb elkezdődhessen.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük