fbpx

Az arcunk gyorsabban is öregedhet, mint a testünk

Fiatal lány szemránckrémet ütöget bőrébe mosolyogva a tükör előtt.

Az arcunk sok mindent elárul rólunk. Ha valakinek ránézünk az arcára, rögtön látjuk, ha szomorú vagy ha éppen jókedve van. De sok minden más is lenyomatot hagy az arcunkon. Az arc nyúzottá válhat, ha túl sokat szomorkodunk vagy nem aludtuk ki magunkat, de azt is könnyedén meg lehet állapítani, ha valaki dohányzik vagy túl sok alkoholt fogyaszt.

Az arc és a test nem öregszik ugyanazon ütemben. Vannak esetek, amikor az arc sokkal gyorsabban öregedésnek indul. Léteznek olyan szembetűnő jelek, amelyek elárulják, ha valakinek az arca gyorsabban öregszik, mint a teste.

Az egyik ilyen jel az úgynevezett öregségi barna foltok megjelenése. Ezeket a barna foltokat napfoltoknak is szokták nevezni. Ahogy idősödünk, úgy egyre jobban vékonyodik a bőrünk – az arc bőre is –, és sajnos a káros UV-sugarak nyomot hagynak a bőrön. Ekkor jönnek létre ezek a foltok.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A bőr extrém szárazzá is válhat, ami szintén öregíti az arcot. A nem megfelelő bőrápolás és a sok stressz is rontja az arcbőr minőségét, amitől sokkal öregebbnek nézhetünk ki a tényleges korunknál. Minden korban fontos ápolni az arc bőrét is. Mindig a korunknak megfelelő tápláló krémet kell alkalmazni és mindig figyelembe kell venni az arcbőrünk típusát. Hiszen a száraz bőrön kívül van zsíros, extra érzékeny és kombinált arcbőr is.

A szem környékén kialakuló szarkalábak már egészen fiatal korban megjelenhetnek. Ha valakinek csökken a kollagéntermelése, akkor is idősebbnek nézhet ki a koránál. Ma már lehet kapni kollagént tartalmazó arckrémeket, érdemes ezeket a termékeket kipróbálni.

Ha valaki mindig nyúzottnak néz ki, annak oka lehet a túl sok cukorfogyasztás is. A cukor gyulladást generál a szervezetben, ami a bőr állapotát is jelentősen lerontja. Fontos, hogy csak mértékkel fogyasszon cukrot vagy cukros ételeket, és ne fogyasszon feldolgozott élelmiszereket sem, mert ezek is sok rejtett cukrot tartalmaznak.

Akkor is nézhetünk ki idősebbnek, ha az arcbőrünk elveszítette a ragyogását. Az A-vitamin-tartalmú retinoidok elősegítik a kellemes megjelenést és biztosítani tudják, hogy a bőr üdének és frissnek tűnjön. Ezek a retinoidok a sejtmegújulást segítik elő.

  1. Varga Judit

    Jó lenne.minden, pajzsmiriggyet is említő cikkben megjegyezni, hogy az egyik legjellemzőbb tünet a lassúság, ill. hirtelen lelassulás. Erre gyerekeknél is gondolni kell.

    1. Pontosabban: pajzsmirigy-alulműködés esetén lassul le a szervezet: pl. az anyagcsere, a pulzus. Fenti cikkünk témája azonban egész más, nem említettük a pajzsmirigyet.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.