fbpx

Az E-vitamin csodákat művel velünk

Egy kék háttér előtt fehér E betű, körülötte E-vitamint tartalmazó élelmiszerek, rákok, avokádó, napraforgómagok, spenótlevelek, sárgarépa szeletek, sütőtök darabok, olívaolaj.

Az alfa-tokoferol, azaz az E-vitamin egy zsírban oldódó antioxidáns vitamin, amely nagyon sokféle táplálékban megtalálható. Számos funkciója van a szervezetünkben és több betegség megelőzésében is aktívan részt vesz, leginkább a szívbetegségek, az idegrendszeri megbetegedések esetében. Ezen kívül hozzájárul a szem egészséges működéséhez, jótékonyan hat a bőrünk és a hajunk állapotára is.

Az E-vitamin fontos hatása, hogy segíthet csökkenteni a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Amennyiben megemelkedik az LDL-koleszterin szintje, fokozódhat a vérrögképződés kialakulása, de a vér áramlása is nehézkesebb lesz, ami pedig hozzájárulhat szívinfarktushoz. Egy tanulmány arról számolt be, hogy az E-vitamin a szívkoszorúér-betegség kialakulásának kockázatát is csökkentheti mind a középkorú, mind az idősebb férfiak és nők esetében. Az E-vitamin ezeket a rizikótényezőket jelentősen csökkentheti, így érdemes olyan táplálékokat rendszeresen fogyasztani, melyekben gazdagon megtalálható ez a vitamin.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az E-vitamin a szervezetben előforduló oxidatív stressz szintjére is kedvező hatást gyakorol, aminek köszönhetően lassulhat az agysejtek túl gyors öregedése, és ezzel együtt a kognitív funkciók is javulhatnak. Ez a vitamin segíti az elektromos jelek továbbítását a test és az agy sejtjei között, de hasznos lehet Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében is, mivel megakadályozhatja a memória teljes elvesztését.

Az öregedési folyamatok felgyorsulása minden szervet érint, többek között a szem egészsége is veszélybe kerülhet, azonban az E-vitaminnal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy védelmet jelenthet a szürkehályog kialakulásával szemben. Egy kutatás során pedig megállapításra került, hogy az E-vitamin rendszeres fogyasztása csökkenti a 45 év feletti emberek esetében a makula degeneráció kialakulásának esélyét.

Az E-vitaminban dús táplálékok rendszeres fogyasztása támogatja a kollagéntermelést, aminek hatására a bőr ismét feszes és rugalmas lehet. Mivel csökkenti a szabad gyökök számát a szervezetben, a bőrön csak később jelennek meg a ráncok, mint az öregedés legszembetűnőbb jele. Az E-vitamin nemcsak megfiatalítja a bőrt, hanem vissza is állíthatja a nedvességtartalmát, azaz hidratáló tulajdonságokkal is rendelkezik.

  1. Harkányi Lászlóné

    ‘” Az E-vitamin csodákat művel”…..
    Csalódottan értem a cikk végére, mert azonkívül, hogy “azE-Vitamin sokféle növényben megtalálható ” -írja cikk szerzője , én hiába reméltem , hogy legalább egyet megemlít a “sokféle” közül….

    1. Kedves Hölgyem, sajnáljuk a csalódását. Valóban ebben a cikkben nem tértünk ki az E-vitamint tartalmazó tápanyagokra, de talán jókedvre deríti, hogy nagyon sok cikket írtunk már korábban erről. Erre a linkre kattintva elolvashatja a cikkeinket: https://gyogyszernelkul.com/?s=E-vitamin

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.