fbpx

Az egészségünk védelmezője – bazsalikom

Konyhaasztalon egy cserépben bazsalikom, háttérben elmosódva a konyhaszekrény.

Az egyik legegészségesebb gyógynövény nem más, mint a bazsalikom. Nemcsak hazánkban, hanem szerte a világon kedvelik. Egészségvédő hatásait magas fitonutriens-tartalmának köszönheti.

A bazsalikom őshazája eredetileg Ázsiában, Indiában található, de ma már az egész világon ismerik és használják sütés és főzés során, illetve sokan használják ki az egészségügyi előnyeit is. A gyógynövény levelei és magvai is rendelkeznek egészségvédő hatásokkal. A bazsalikomlevelek olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyeknek kiemelkedő a betegségmegelőző hatásuk.

A gyógynövény nagy mennyiségben tartalmaz polifenol flavonoidokat. Ezek a vegyületek antioxidáns védelmet biztosítanak. A bazsalikomleveleknek az illóolaj-tartalma is magas. Ilyen illóolaj például az eugenol, a citronellol, a linalool, a limonén. Ezek a vegyületek gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásokkal rendelkeznek.

A gyógynövény csak kevés kalóriát tartalmaz, és koleszterint egyáltalán nem. Gazdag forrása az alapvető tápanyagoknak, azaz nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat.

A bazsalikomnak kiemelkedő a béta-karotin-, az A-vitamin-, a lutein- és a zeaxantintartalma. Ezek a vegyületek védelmet jelentenek az oxidatív stresszel szemben, de nagyfokú védelmet biztosítanak a gyulladásokkal és a különféle betegségekkel szemben is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A zeaxantinnak például nagy szerepe van a retina védelmében, hiszen eredményesen szűri ki a káros hatású UV-sugarakat. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a zeaxantin egy olyan antioxidáns vegyület, amely nagyfokú védelmet jelent az idősebb korban jelentkező makuladegenerációval szemben.

Az A-vitamin szintén egy antioxidáns vitamin, az egészséges látást biztosítja, amelyre nagy szükség is van idősebb korban. Az A-vitaminnal kapcsolatban az is bebizonyosodott, hogy rendszeres fogyasztása védelmet jelenthet a szájüregi daganatokkal szemben.

A bazsalikom K-vitamint is nagy mennyiségben tartalmaz, amelyre a megfelelő véralvadáshoz van szükségünk, de létfontosságú szerepet játszik a csontok egészségének fenntartásában és a csontmineralizációban is.

A bazsalikom olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a kálium, a mangán, a réz és a magnézium. A kálium segít a normál pulzusszám fenntartásában és a vérnyomás szabályozásában. A bazsalikomlevelek nagy mennyiségben tartalmaznak vasat is. A vas a vörösvértestek hemoglobinjának fő összetevője, a vér oxigénszállító képességének egyik fő meghatározója.

 1. Albini Ágnes

  Nagyon köszönöm ezeket a
  hasznos információkat.
  Egészen más szemmel nézek
  ezután az ezerarcú, Szent Ba-
  zsalikomra.
  Remélem, sokan elolvassák,
  hogy mennyi mindenre képes,
  s ennek megfelelően gyakrab-
  ban használják.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük