fbpx

Az éjszakai munka rányomja a bélyegét az egészségre

Éjszaka lámpa mellett tabletjén dolgozik egy férfi, fáradt fejét kezével tartja.

A legtöbb ember éjszaka alszik és pihen, azonban nagyon sokan dolgoznak éjszakai műszakban, ami bizony nem éppen a legegészségesebb életmód. Éjjel ugyanis a testünknek pihenésre és regenerációra van szüksége, az éjszakai munka viszont zavarja a természetes alvási ciklust, és ha éjjel nem alszunk, sokféle egészségügyi gonddal kell szembe néznünk. Ilyenek lehetnek például az anyagcsere-rendellenességek, a gyomor- és szívproblémák. Az éjszakai munka nemcsak az egészségre van káros hatással, de ma már a sejtkárosító hatása is ismeretes.

Miért is aludjunk és ne dolgozzunk éjszaka? Éjjel amikor alszunk, sok hormon szabadul fel a szervezetünkben. Ezeknek a hormonoknak más-más célja és rendeltetése van. Például a szervezetünkben felszabadul a melatonin nevű hormon, amely az alvás és ébrenlét ciklust szabályozza. Az agyalapi mirigy növekedési hormonokat bocsájt ki, amely a sejtek növekedését segíti elő, illetve a sérült sejtek ilyenkor regenerálódnak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Éjszaka az agyunk feldolgozza a napközben keletkezett információkat, ez azért nagyon fontos, mert így születnek meg a hosszútávú emlékeink. Az agyunk megfelelő működésének köszönhetjük, amikor is éjszaka a szervezetünk megszabadul az úgynevezett méreganyagoktól. Ez megakadályozza, hogy olyan komoly agyi rendellenességek alakuljanak ki, mint demencia vagy Alzheimer-kór.

Éjszaka amíg alszunk, csökken a szervezetünkben a stresszhormonok szintje is. A kortizolt a mellékvesék termelik, így reagálnak a bennünket ért stresszre. A magas kortizolszint megemeli a vércukor szintjét, lassítja az anyagcserét és elnyomja az immunrendszer működését. Éjjel csökken a kortizol szintje is.

Éjjel az immunrendszer felszabadítja a fehérjéket a szervezetben, amelyeknek kiemelkedő szerepük van az egészség megőrzésében, hiszen a fehérjék harcolnak a bennünket ért fertőzéssel és gyulladással szemben. Ha nem alszunk eleget, akkor az immunrendszerünk sem fog megfelelően működni.

Azok, akik sokat éjszakáznak, megfosztják önmagukat attól a lehetőségtől, hogy a napközben a sejtekben keletkezett hibák kijavításra kerüljenek, így a szervezetünk, a sejtjeink nem tudnak regenerálódni. Amennyiben ezek a sejtek nem kerülnek kijavításra, az beindítja a testben a programozott sejthalált és olyan génmutációk keletkeznek, amelyek rákos megbetegedésekhez vezethetnek.

A sejtek sérülése más betegségek okozói is lehetnek, ilyen például a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a neurológiai betegségek, a tüdőbetegségek, a szív- és érrendszeri rendellenességek.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük