C- és P-vitamint is tartalmazó narancs, héja félig lehántva.

A P-vitamin, vagy más néven a rutin felfedezése Szent-Györgyi Albert és Rusznyák István professzor nevéhez fűződik. A rutint olyan bioflavonoidok vagy más vegyületek alkotják, melyek molekulái egy rész cukorból és egy rész alkoholból vagy fenolból tevődnek össze. A P-vitamint is – mint társát, vagyis a C-vitamint – először a paprikából vonták ki.

Általában ugyanazokban az élelmiszerekben található meg mindkét vitamin. A rutin a C-vitamin kísérőanyagaként segíti annak felszívódását, illetve mindkét vitamin kölcsönösen erősíti egymás hatását. A rutin többek között megtalálható a citrusfélékben, az áfonyában, a brokkoliban, a paradicsomban, az eukaliptuszban, a zöldpaprikában, a savanyú káposztában, a fekete ribizliben, a szőlőben, a szilvában, a hajdinában és a csipkebogyóban.

Egyik alkotóelemét, a citrint a narancsból és a citromból is ki tudják vonni. A citrusfélék nagy arányban tartalmaznak heszperidint is, mely a citrom és a narancs héja alatti fehér rész egyik alkotóeleme.

A rutin rugalmasabbá és erősebbé teszi a hajszálereket és a szem kapillárisait, illetve segíthet az érfalak gyengeségéből adódó vérzések csökkentésében. Az egyik legnagyszerűbb vitamin seprűvénás, hajszáleres, visszeres panaszok és érrendszeri problémák esetén. Mérsékli a koleszterinszintet, lassítja az öregedési folyamatokat, de előszeretettel használják herpesz és ödéma kezelésére is. Gátolja a tumor növekedését antioxidációs tulajdonságának köszönhetően.

A kerti ruta levelei is nagy arányban tartalmaznak P-vitamint. Ez az évelő félcserje kertünk pompázatos dísze lehet, mely gyógynövényként is hasznunkra válhat, de leveleivel ízesíthetünk leveseket, salátákat és húsokat is. Gyökerét a petrezselyemgyökérhez hasonlatosan használhatjuk fel.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A rutin hiánya miatt piros arcszín vagy erezett orr jöhet létre a hajszálerek áteresztőképességének fokozódása miatt. Emellett étvágytalanság, allergiára, gyulladásokra, vizenyőre való hajlam léphet fel, gyengülhet, rugalmatlanná válhat az érfal, és elpattanhatnak a hajszálerek.

A vitaminok, köztük a P-vitamin nem csupán élettani szerepe miatt fontos számunkra, de kozmetikai kezelésekkel a bőr számára nélkülözhetetlen vitaminokat is pótolni tudjuk. A kozmetikában permeabilitási vitaminnak is nevezik, mert szabályozza a sejtmembrán áteresztőképességét. Kitűnő bőrtápláló anyagnak tartják gyulladásellenes és szabadgyök-fogó hatása miatt. Védi a bőr sejtjeit, elősegíti a hajszálerekben a vér áramlását, ezáltal hozzájárul a bőr regenerációjához, és segít felvenni a harcot a bőr idő előtti öregedésével szemben.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*