fbpx

Az érelmeszesedés ellen véd: C-vitamin

Narancs cikkekre vágva vágódeszkán egy konyha pultján.

A C-vitamint szokták még aszkorbinsavnak is nevezni. Azt már mindenki nagyon jól tudja, hogy az egészséges immunrendszer és szív fenntartásához igenis szükség van erre a vitaminra.

A C-vitamin-hiány okozhat érelmeszedést, más néven ateroszklerózist, ami a plakkok kialakulását okozza az artériák falán. A C-vitamin-kiegészítés azonban nagyon sokat segíthet, még ha nem is szünteti meg az előrehaladott betegség tüneteit, vagyis az időben elkezdett C-vitamin-pótlás megakadályozhatja az érelmeszesedés kialakulását.

Amennyiben káros szabad gyökök alakulnak ki a szervezetben, akkor előbb-utóbb az oxidatív stressz is elkezdi a romboló munkáját. Emellett a kollagén is csökken a szervezetben. E kettő együttesen jelentősen csökkenti az artériák egészségét. A C-vitamin antioxidáns vitaminként működve semlegesítheti az oxidatív stresszt és segíthet a kollagénépítésben is.

A koszorúér-betegség halált is okozhat. Ilyenkor is felléphet C-vitamin-hiány. Ilyenkor az aorta egyszerűen elfárad. Ezt az állapotot előidézheti a stressz, de az idősebb embereknél akár egyik napról a másikra is kialakulhat ez a betegség, vagyis ha nincsenek erre irányuló vizsgálatok, akkor a nem kezelt koszorúér-betegség halálhoz is vezethet, és ennek oka lehet, ha az egyén nem fogyasztott C-vitaminban gazdag ételeket.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Kutatások szerint a C-vitamin csökkenti az LDL-szintet a szervezetben, ezáltal csökkentve az érelmeszedés, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázatát.

A C-vitamin javítani tudja a lipidprofilokat, enyhíthet az artériás merevségen és az endothel funkció javításában is kitüntetett szerepe van. Erről az antioxidáns vitaminról az is bebizonyosodott, hogy mérsékelten csökkenti a teljes szérum koleszterinszintet, ezzel szemben növeli a jó, vagyis a HDL-koleszterinét és még vérnyomáscsökkentő hatása is bebizonyosodott, mert ilyenkor nem nehezedik nyomás az erekre, az artériákra.

Mivel a C-vitamin mint antioxidáns vitamin jó hatással van az anyagcsere-funkciókra, így nagymértékben csökkenhet az érelmeszesedés kialakulásának a kockázata.

A C-vitamin erőssé és hajlékonnyá varázsolja az ereket. A legjobb, ha a C-vitamint természetes formában viszi be a szervezetébe. A C-vitamin gazdag forrásai többek között a citrusfélék, a paradicsom, a paprika, a csipkebogyó, a homoktövis, a kivi, de a legtöbb zöldség és gyümölcs is sok C-vitamint tartalmaz.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük