fbpx

Az érelmeszesedés kiváltó okai

3D-s illusztráció az ér belsejében lévő vörösvértestekről és az érfalra lerakódott koleszterinről.

Manapság hazánkban és szerte a világon nagyon sokan szenvednek érelmeszesedés miatt. Ez a betegség nem egyik napról a másikra alakul ki, hanem egy hosszabb folyamat eredménye. Akár több évtized is eltelhet, hogy az érelmeszesedés bármilyen panaszt okozna.

Az érelmeszesedés az artériák és az erek betegsége, ami azért nagyon veszélyes, mivel az erek szállítanak oxigént és tápanyagokat a szöveteinkbe és a sejtjeinkbe, többek között a szívizom szöveteibe is. Az érelmeszesedés során az artériák fala merevvé válik. Ez egy lassú és progresszív betegség; nem visszafordítható, de megelőzhető betegségről van szó.

Ha az artéria jó egészségi állapotban van, akkor rugalmas és erős. Az érelmeszesedést az artériák falának károsodása okozza, amit elsősorban és legfőképpen a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a dohányzás idéz elő.

Idővel a koleszterin, a kalcium és más anyagok az artériák falában felhalmozódnak és zsíros lerakódásokat, plakkokat okoznak. Mivel ennek következtében keskenyebbek lesznek az artériák, így jelentősen lecsökkenhet a vér áramlása, és egy idő után nagy lesz a valószínűsége a vérrögképződés kialakulásának.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Amennyiben az érelmeszesedés szűkíti a szívet körülvevő artériákat vagy vérrög képződik, akkor kialakulhat egy állandó mellkasi fájdalom és voltaképpen előbb-utóbb szívkoszorúér-betegség is létrejöhet.

Az érelmeszesedés a nyaki artériákat is beszűkítheti, ilyenkor a vérrög az agyat fosztja meg az alapvető tápanyagoktól, illetve oxigéntől, és ez a folyamat mini stroke-ot és stroke-ot is okozhat. Több tünete is van ennek a betegségnek, például a zavaros beszéd, a szédülés, a mozgás és egyéb tevékenységek fölötti kontroll elvesztése.

Az érelmeszesedés a karokban és a lábakban is szűkítheti az artériákat, ilyenkor perifériás artériás betegség alakulhat ki. A lábfájdalom pihenés és gyaloglás alatt is kialakulhat, fokozódhat. Súlyos esetekben a perifériás artériás betegség a láb szöveteinek elhalását is okozhatja, amelynek következménye a láb amputációja is lehet.

Nagyon sok tényező hozzájárulhat az érelmeszesedés kialakulásához, például a magas koleszterinszint, az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás, a túl sok alkohol és az ülő életmód.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük